Nieuwe mannentrend: 'bromoseksuelen', ze zijn vooral hetero en soms homo.
Vroeger was een stevige handdruk tussen twee mannen de hoogste vorm van affectie. Wat later deden sommige mannen er een dikke knuffel bij. Maar tegenwoordig zijn mannen niet meer bang om hun affectie te tonen en zijn er al veel mannen die elkaar begroeten met een kus.

Eind oktober van vorig jaar brachten wij van holebi. info nog het verhaal over een nieuwe trend bij de Britten waar heteromannen andere heteromannen kussen bij wijze van groet. Tegenwoordig noemt men deze mannen Bromoseksuelen. De term bromance komt van de combinatie van de woorden 'brother' en 'romance'.

Bromoseksuelen zouden al voor het eerst zijn opgedoken in de jaren negentig. Een journalist gebruikte de term om de typische relaties tussen skateboarders te omschrijven. Een bromance is een zeer intense maar platonische en niet seksuele vriendschap tussen twee mannen. Hun band lijkt voor de buitenwereld zò innig, dat diezelfde buitenwereld soms denkt dat het om verliefde homo's gaat, maar dat klopt dus niet. Toch kan er ook een bromance ontstaan tussen een hetero en een homo of tussen twee homo's, alleen komt er nooit seks aan te pas. Maar het is nu net die dubbelzinnigheid die veel mannen afschrikt. Vroeger kwam een zogenaamde échte vent niet verder dan een afstandelijke, maar stevige handdruk, uit angst om anders een verwijfd imago te krijgen.

Maar tegenwoordig ben je pas een échte man als je je van al die roddels niets aantrekt en volop kiest voor maten en makkers. En niet alleen voor typische mannelijke activiteiten als voetbal en poker, Nee, zelfverzekerde bromo's durven ook gaan voor een tête-à-tête op restaurant of een avondje film. Laat die macho's maar grijnzen, zij weten niet wat echte emoties zijn.

Twintig jaar geleden waren deze warme vriendschappen ondenkbaar, wat veel te maken had met de opvoeding. De twintigers en dertigers van vandaag zijn veelal opgevoed door feministen, die hun zonen leerden dat het oké was om over hun gevoelens te praten, en dat ze ook met poppen mochten spelen. Deze moeders zorgden niet enkel voor de creatie van de nieuwe man, maar ook voor de huidige bromances. Daarnaast is het ook zo dat veel mannen de dag van vandaag langer single blijven, waardoor ze meer tijd hebben voor hechte vriendschappen.

Ook in de wereld van de televisiesterren zijn er bromances. De bekendste Hollywood-bromance is die tussen acteurs Matt Damon en Ben Affleck. Ze kennen elkaar al van de lagere school, schreven samen het scenario voor de film 'Good Will Hunting', waarmee ze een Oscar binnenhaalden en hun vriendschap was (en is) zo sterk dat er zelfs een toneelstuk over is gemaakt: 'Matt and Ben'. Grappig detail: het stuk werd geschreven door twee vrouwen.

Maar ook in eigen land kennen we bromances. Zo was er vijftien jaar geleden het bekende programma 'Schalkse Ruiters', waarin Bart De Pauw en Tom Lenaerts als speelse partners in crime het hart van miljoenen kijkers veroverden. En later was er de bedscène uit 'Alles moet weg' waarin acteurs Stany Crets en Peter Van Den Begin een verhitte discussie voerden over potgrond. Twee mannen samen in bad, bromantischer kan haast niet. Hoewel: toen de twee acteurs zich tien jaar geleden broederlijk vermomden als Debby en Nancy en half bekent Vlaanderen door de mangel haalden, toonden ze weer een mooi staaltje bromantiek.

Recenter ontdekten de televisiekijkers de vier schavuiten van het tv-programma Basta, de Neveneffecten. Hun onvervalste vriendschap deed ons allemaal smelten. Maar ook in de muziekwereld blijven de innige mannenbanden niet uit. In zijn hit Min moaten bezong zanger Flip Kowlier zelfs de liefde voor zijn beste vrienden, in het West-Vlaams nog wel. Vrij vertaald klinkt dat als volgt: mijn maten, mijn maten, ik zie jullie graag, wat zou ik doen zonder jullie? Mijn maten, mijn maten, ik moet me soms inhouden om niet sentimenteel te worden.'

En omdat Hollywood dol is om bromances zijn er nu ook bromancefilms. Een voorbeeld is 'Wedding Crashers' een komedie over twee makkers die niets liever doen dan ongevraagd op huwelijken op te duiden. Maar ook voor kinderen zijn er bromances in de aanbieding. Een klassieker is 'The Lion King' met het leuke duo Timon en Pumbaa. Maar het prototype van de bromancefilm is 'I Love You, man', waarin een succesvolle makelaar zijn vriendin ten huwelijk vraagt maar dan plots beseft dat hij geen beste vriend heeft. Met als gevolg: geen getuige. Om dat probleem op te lossen, onderneemt hij een aantal komische 'man dates', tot hij de eigenzinnige Sydney ontmoet en er een mooie vriendschap ontstaat. Een beetje te mooi zelfs, want hij heeft steeds minder tijd voor zijn verloofde. Waardoor hij uiteindelijk moet kiezen tussen een romance of bromance.

Maar er zijn vrouwen die jaloers zijn op de bromance van hun man. Op verschillende fora vind je heel wat dames die jaloers zijn, niet op een sexy blondine of brunette die hun man het hof maken, maar wel op zijn maatje met wie hij alles deelt. Ze vragen zich af of het normaal is dat hij meer tijd doorbrengt met zijn beste vriend dan met henzelf, en of er misschien iets scheelt aan hun relatie. Tips voor deze vrouwen zijn: een innige relatie is voor iedereen belangrijk, ook voor je man. Probeer het te aanvaarden en geef hem genoeg ruimte. Natuurlijk blijft het fijn om erbij te horen, dus kan je misschien af en toe mee op 'man date', of anders kunnen jullie een dubbeldate organiseren, wie weet wordt jij dan wel beste vriendinnen met de vrouw van zijn beste vriend. Zo kan er een gromance ontstaan, een girl romance.

Eerder kon je bij ons lezen:
Trend: hetero mannen kussen mannen.holebi info eigen berichtgeving

Dit bericht is gepost op 20 March, 2011 en 7881 keer gelezen.