Orale seks gevaarlijker dan sigaret voor keelkanker bij hetero en holebi.
Uit een Amerikaanse studie blijkt dat een virus dat verspreid wordt door orale seks de voornaamste oorzaak van keelkanker is bij mensen jonger dan vijftig jaar.

Het human papilloma virus (HPV) dat tijdens onbeschermde seks overgedragen wordt, is de oorzaak van de verontrustende stijging bij potentieel dodelijke kankers de laatste twintig jaar. Het virus zou ook de oorzaak van ruim 70 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker zijn, maar het kan ook leiden tot wratten en andere soorten tumoren bij zowel mannen als vrouwen.

Kanker in de mond en mondholte kwam vroeger vooral voor bij oudere mannen die roken of drinken. Maar ondertussen blijkt dat het steeds vaker voorkomt bij jongere mannen, maar ook bij meisjes, door orale seks. Iemand die ge´nfecteerd is met HPV 16, de soort die in verbrand is gebracht met orale kankers, loopt veertien keer meer risico op een tumor in de mondholte. Het grootste risico. Hoe groter het aantal seksuele partners, hoe groter de kans is dat je een orale infectie had, zeker bij orale seks."

In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van mondkanker dat wordt gelinkt aan HPV de laatste twintig jaar verdubbeld. En volgens Zweedse onderzoekers uit de jaren zeventig, was ruim een kwart van de gevallen van amandelkanker het gevolg van een HPV-infectie, rond 2005 was dit aantal gestegen naar ruim 90 procent. Verder blijkt uit recent Amerikaans onderzoek dat orale seks sociaal aanvaard is bij tieners, ze zien het als minder risicovol dan 'echte seks'.

De meeste mensen met HPV hebben geen symptomen, en juist daarom is het zo gevaarlijk. Omdat HPV tegenwoordig ook vaak voorkomt bij jongens vragen artsen dat jongens net als tienermeisjes gevaccineerd worden tegen de verspreiding van de ziekte. Professor Maura Gillison zegt dat de seksueel overdraagbare HPV een grotere oorzaak is van sommige orale kankers dan tabak.

"Er is nog geen wetenschappelijk bewijs dat het vaccin zal beschermen tegen een orale infectie van HPV dat kan leiden tot kanker. Maar experts zijn alvast optimistisch. Het is bewezen dat het vaccin 90 procent van de infecties kan voorkomen." Iemand die ge´nfecteerd is met HPV 16, de soort die in verbrand is gebracht met orale kankers, loopt veertien keer meer risico op een tumor in de mondholte. Het grootste risico. Hoe groter het aantal seksuele partners, hoe groter de kans is dat je een orale infectie had, zeker bij orale seks. Hoewel het redelijk is aan te nemen dat de vaccinatie tegen dit virus helpt beschermen tegen deze tumoren, is er nog geen bewijs dat de huidige vaccinaties deze echt voorkomen. Er moet nog meer onderzoek naar dit onderwerp gebeuren.

ALLE INFO OVER SOA'S kan je vinden in de holebi info GIDS op deze page


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 21 February, 2011 en 8612 keer gelezen.