Je leest:

Transseksueel te herkennen op hersenscan.
Uit nieuw Spaans onderzoek blijkt dat mensen met transseksuele gevoelens op een hersenscan te herkennen zijn aan de structuur van de witte hersenmassa. De wetenschappers onderzochten het brein van 18 mannelijke en 18 vrouwelijke transseksuelen en vergeleken ze met hersenen van mannen en vrouwen zonder transseksuele gevoelens.

Volgens enkele Spaanse wetenschappers heeft het brein van transseksuelen een afwijkende structuur van witte massa in vier hersengebieden. Bij vrouwelijke transseksuelen hebben deze gebieden vooral mannelijke kenmerken, bij mannen met transseksuele gevoelens zit de structuur dan weer tussen typische mannelijk en vrouwelijk in.

Voor het eerst werd aangetoond dat het brein van vrouwen met transseksuele gevoelens mannelijke kenmerken heeft. Het brein van mannelijke transseksuelen is niet helemaal mannelijk en niet helemaal vrouwelijk, maar ze voelen zich wel vrouwelijk.

De Spaanse onderzoekers van de Universidad Nacional de Educacion a Distancia doen uitgebreid verslag van hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Psychiatric Research. Volgens de Spaanse wetenschappers zal het in de toekomst mogelijk zijn om transseksualiteit al bij jonge kinderen te herkennen met behulp van hersenscans.

Maar die zelfde wetenschappers waarschuwen er ook wel voor dat de verschillen in het brein die wijzen op transseksualiteit ook pas op latere leeftijd kunnen ontstaan. De gevoelens kunnen vroeg of laat ontstaan bij mensen en het is tot op heden nog niet bekend waarom het bij de ene mens sneller gaat dan bij de andere.

EXTRA INFO: pas uitgekomen boek:
Boek
Genderkinderen - geboren in het verkeerde lichaam
Auteur: Ellen de Visser
Foto's: Sarah Wong
Uitg: De Jonge Hond
2010
Geboren worden in het verkeerde lichaam; het is een wrede fout van de natuur die tot onvoorstelbaar leed kan leiden. Wie een jongen is, maar zich een meisje voelt, of andersom, komt in grote psychische problemen zodra de puberteit aanbreekt. Dan onderstrepen de lichamelijke veranderingen immers alles wat zij niet willen zijn. Als zij op hun achttiende, als jong-volwassene, een geslachtsveranderende operatie wensen, moeten zij verminkende ingrepen ondergaan om die veranderingen terug te draaien. Sommige lichamelijke kenmerken, zoals de bouw, zijn nooit meer ongedaan te maken. In het VU medisch centrum in Amsterdam houdt een speciaal team van artsen zich al jaren bezig met de behandeling van deze genderdysfore jongeren. Na een strenge selectie kunnen zij vanaf hun twaalfde puberteitsremmers krijgen en vanaf hun zestiende de hormonen van het gewenste geslacht. Daardoor wordt psychische nood voorkomen en heeft de latere operatie een fraaier resultaat. Vele tientallen kinderen zijn al succesvol behandeld. Zij worden in het ziekenhuis intensief begeleid. De unieke Nederlandse aanpak heeft buitenlandse interesse gewekt. Een aantal klinieken heeft de werkwijze uit Amsterdam al overgenomen. Fotografe Sarah Wong en journaliste Ellen de Visser volgden jarenlang een grote groep jongeren op weg naar hun nieuwe identiteit. Het boek Genderkinderen is het verslag van de strijd die zij leveren om het geluk te vinden dat voor de meesten zo vanzelfsprekend is, maar waarvoor zij een onvoorstelbare beslissing moeten nemen. Ook de behandelaars in het ziekenhuis komen uitgebreid aan het woord. Zij vertellen waarom zij, dwars tegen de kritiek in, voor deze groeiende groep kinderen hun nek uitsteken en gaan eerlijk in op de dilemma's die de behandeling met zich meebrengt. Nooit eerder lieten zoveel jongeren zich zo intiem fotograferen en vertelden zij zo openhartig over alle problemen die met hun keuze samenhangen. Hun verhaal getuigt van hun ongelooflijke levenskracht. Vanwege de grote buitenlandse belangstelling voor het onderwerp zal het boek ook in een Engelse editie verschijnen onder de titel Inside Out.

Boeken tips met transgender thema - raadpleeg de holebi info gids op deze pageholebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 30 January, 2011 en 4490 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Brug vernoemd naar lesbische holebi activiste per boot aangekomen in Brussel.

 

Poolse kunstenares stelt transgender werken voor in Antwerpen.

 

3 interviews met Vlaamse holebi & trans uit Antwerp Trail of Stories wandeling + links naar de 13 verhalen + videos.

 

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 


Buitenlands nieuws

Als Trump verliest krijgt de VS eerste zwarte lesbische vice-president.

 

68% holebi's en trans+ personen hebben last van depressie tijdens coronavirus crisis + nuttige links.

 

Homo koppel werd onverwacht met vijf weken tussen twee keer papa.

 

Conservatieven willen dat Trump transgender rechten (opnieuw) aanvalt om hem te doen winnen.

 

Onrust in Polen, tal van holebi's & transgenders gearresteerd, Europa moet dringend ingrijpen.

 

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.