Onderzoek - Jonge Vlaamse holebi's nemen negatieve stereotypen op in zelfbeeld.Uit een nieuw onderzoek blijkt dat homo en lesbische jongeren negatieve stereotypen op nemen in hun zelfbeeld en daardoor hoger scoren inzake depressies. Dat zegt sociologe Nele Cox (UGent) vandaag in haar doctoraatsverdediging "Al wie da nie springt...", een sociologische analyse van Minderhedenstress, Identiteit en Stigma bij Holebi-jongeren.

Cox onderzocht relaties tussen de identiteitsbeleving en de manier waarop holebi-jongeren homonegativiteit opnemen in hun zelfbeeld. Ze baseerde zich onder meer op een bevraging van 3.000 holebi-jongeren in het Zzzip-onderzoek van het Steunpunt Gelijke Kansen.

"De rol van de omgeving is belangrijk bij de identiteitsvorming van holebi-jongeren", aldus Cox. "Accepteert de omgeving de geaardheid van de jongeren en gaat die daar positief mee om, dan scoren die veel lager op stressfactoren, wat aanleiding geeft tot mindere mate van depressie. Worden ze gesteund door hun omgeving, dan ervaren ze hun coming-outproces als zeer leerrijk."

Verder blijkt dat zowel holebi-jongeren als heteroseksuele jongeren ervoor zorgen dat de verantwoordelijkheid van de stigma's bij homo, lesbische en biseksuele jongeren gelegd wordt. "Niet de homoseksualiteit in het algemeen wordt veroordeeld, wel de afwijking van de seksuele verwachtingspatronen en de genderrollen. Er wordt nog steeds een onderscheid gemaakt tussen normaal en abnormaal, gezond en niet gezond. Hierdoor worden holebi's die van de seksuele verwachtingspatronen en genderrollen afwijken, zelf verantwoordelijk gesteld voor de negatieve reacties uit de omgeving. Op die manier wordt de discriminatie gelegitimeerd.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 26 January, 2011 en 4168 keer gelezen.