Uitspraken Leonard kunnen leiden tot zelfdoding bij jonge holebi's.De uitspraken van aartsbisschop André Léonard kwetsen holebi's en kunnen een invloed hebben op de zelfdodingscijfers bij jongeren die worstelen met hun seksualiteit in katholieke scholen. Dat meent de koepelorganisatie van holebiverenigingen Cavaria, die de klacht met burgerlijke partijstelling van advocaat en politicus Jean-Marie de Meester (sp.a) steunt.

Advocaat Jean-Marie de Meester uit Oostkamp diende dinsdag bij de onderzoeksrechter in Brugge een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen Léonard. De klacht bij het gerecht bundelt de klachten die De Meester eerder neerlegde bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding.

"Het Centrum oordeelde dat de uitspraken laakbaar zijn, maar geen strafrechtelijke vervolging meebrengen. Ik denk echter dat als we die uitspraken tolereren van een aartsbisschop, het hek van de dam is. De onderzoeksrechter zal nu moeten nagaan of de non-discriminatiewet geschonden is", zegt de Meester.

Cavaria steunt de klacht met burgerlijke partijstelling en overweegt om zelf ook klacht in te dienen. "De uitspraken van Léonard kwetsen holebi's en transgenders en doen ons werk teniet", zegt algemeen coördinator Yves Aerts. "Ik kan me inbeelden dat een meisje van 14, die met vragen zit over haar seksualiteit, daarmee niet naar buiten durft komen op een katholieke school die de standpunten van Léonard volgt. De zelfdodingscijfers bij lesbische meisjes zijn al hoog en dergelijke stigmatiserende uitspraken helpen daar zeker niet bij."

Cavaria verspreidt een affiche onder de titel 'Onzin is besmettelijk', waarop Léonard afgebeeld wordt met een condoom als fopspeen. Het concept van deze campagne werd ontworpen door reclamebureau VVL BBDO.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 03 November, 2010 en 2884 keer gelezen.