Stem holebi's belangrijk voor Congresverkiezingen VS en Obama.Verenigde Staten: holebi's bepalen mee de uitslag van de komende tussentijdse Congresverkiezingen op 2 november, waarvoor zopas de eindspurt werd ingezet. Voor de Democratische president Barack Obama, die net als alle anderen een hele week stemmen gaat ronselen, komt het erop aan er voor te zorgen dat zijn partij geen nederlaag kent.

Volgens de jongste opiniepeilingen gaat de Grand Ole Party (GOP) een ruime overwinning tegemoet. Vooral een Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wordt alsmaar waarschijnlijker. In een peiling van de onlinekrant Politico geeft 47 procent aan een Republikein naar het Huis te zullen sturen, terwijl slechts 42 procent een Democraat voor ogen heeft. De Washington Post heeft het over een 'gespleten verkiezingsresultaat' waarbij de GOP het Huis herovert, maar de Democraten de Senaat kunnen behouden. Zo'n 'historische anomalie' is er sinds 1930 niet meer geweest.

Democraten die voor de Congresverkiezingen rekenen op de stem van homo's en lesbiennes, kunnen dit jaar voor een grote verrassing komen te staan, want volgens enkele holebi-activisten zijn veel Amerikaanse holebi's boos. Omdat er een groot gebrek is aan vooruitgang inzake het uitbannen van discriminatie op de werkvloer en het don't ask, don't tell beleid van het Amerikaanse leger. Sommige kiezers laten deze verkiezingen aan zich voorbijgaan, terwijl anderen omkijken naar andere kandidaten.

Het 'don't ask don't tell'-beleid, waarbij homo's en lesbiennes die openlijk voor hun geaardheid uitkomen uit het leger worden ontslagen, werd twee weken geleden door een rechter ongrondwettelijk verklaard. Het ministerie van justitie besloot vorige week echter de beslissing van de rechter aan te vechten. Dit leidde tot grote woede binnen de holebi gemeenschap. En vorige donderdag verklaarde het Amerikaanse ministerie van defensie nog dat het beleid blijft gelden, er zou wel een nieuw systeem worden opgezet, waardoor het moeilijker zou worden om iemand te ontslaan uit militaire dienst omdat hij of zij openlijk uitkomt voor zijn of haar seksuele geaardheid.

Deze Congresverkiezingen staan dan ook in schril contrast met de verkiezingen van 2008. Toen gingen Amerikaanse holebi's en transgenders massaal naar de stembus om hun stem uit te brengen voor Barack Obama. Zij hielpen de Democraten mee aan een meederheid in het Congres. "Mensen juichten en waren enorm opgewonden over de verandering die de toenmalige presidentskandidaat Obama de VS beloofde", aldus Rick Garcia, directeur van een homorechtenorganisatie in de Amerikaanse staat Illinois. "Nu zie ik op zijn best apathie en op zijn slechtst afkeer. Als kandidaten de homogemeenschap kunnen mobiliseren dan kan dat een belangrijk verschil maken bij belangrijke verkiezingsraces."

Garcia stelt verder dat de vooruitgang die geboekt is onder de regering Obama niet is doorgedrongen tot de holebi gemeenschap. "omdat 'de belangrijkste kwesties niet veranderd lijken te zijn'. Maar veranderingen hebben tijd nodig, en soms zelfs veel tijd. Veel mensen begrijpen dat gewoon niet", zei Garcia. "Ik ben wat ouder en geharder, maar de meeste mensen zijn erg ontevreden over de regering en het is moeilijk om hen naar de stembus te krijgen. De boodschap is: Neem ons niet voor lief."

Toch werken veel Amerikaanse holebi organisaties nu erg hard om homo's, lesbiennes en biseksuelen toch naar de stembus te krijgen. De organisaties vrezen voor een grote terugval als de Republikeinen de meerderheid krijgen in het Congres. Volgens Tracy Baim, schrijfster van het boek 'Obama and the Gays', kunnen de Democraten en Obama nog steeds op veel steun rekenen in delen van de homogemeenschap, met name bij Afro-Amerikanen en Latino's. Volgens haar gaat de meerderheid dan ook naar de stembus. "Mensen zijn teleurgesteld, maar begrijpen wel dat dit de beste hoop biedt op belangrijke veranderingen in de komende jaren", aldus Baim. "Maar de boosheid is zeker aanwezig."

Robin McGehee, mede-oprichtster en directrice van homorechtenorganisatie GetEQUAL, is eveneens van mening dat homo's geen andere keus hebben dan hun stem uit te brengen. Zij meent echter dat de Democraten moeten vrezen voor de uitslag. "Als ik een leider van de Democraten was, zou ik me zorgen maken. Óf onze stem is belangrijk genoeg om te vechten voor onze gelijkheid, óf onze stem is het waard om kwijt te raken. Op dit moment worden we behandeld alsof onze stem het waard is kwijt te raken."

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 25 October, 2010 en 3128 keer gelezen.