Vandaag is het Nationale Coming Out dag, bijna Wereldwijd...Vandaag is het Coming Out Day, die vooral wordt gevierd in Engels sprekende landen, maar ook in landen als Nederland en Belgié. De eerste Nationale Coming Out Day ging door op 11 oktober 1988 om de tweede editie van de Holebi Mars in Whashington DC, een jaar eerder, te vieren.

De stichters van de Coming Out dag zijn Robert Eichberg en Jean O'Leary. Het doel van de Mars en de Nationale Coming Out dag is overheden wakker te schudden inzake holebi en transgender rechten, en de bevolking laten weten dat er ook holebi's en transgenders bestaan. Op Nationale Coming Out dag worden mensen opgeroepen om uit de kast te komen als homo, lesbisch, biseksueel of transgender. Maar ook hetero's worden opgeroepen om uit de kast te komen, waarbij ze zeggen 'ik ben holebi-vriendelijk'.

Coming out wil zeggen er voor uit komen dat je homo lesbisch of bi of transgender bent. Soms noemen we het ook: 'uit de kast komen'. Mensen die er nog niet voor zijn uitgekomen zitten dan nog in de spreekwoordelijke kast. Wat sommige landen organiseren (een kleine greep) n.a.v de Coming Out day kan je hier onder lezen:

Australié:
Gary Burns van de gay rights advocate groep roept politici op om op de Nationale Coming Out dag uit de kast te komen. Hij werd daarbij geinspireerd na een bericht over de Australische politicus David Campbell, gehuwd met een vrouw en twee kinderen, die door de pers was betrapt toen hij uit een homosauna kwam. "We moeten een Coming Out dag houden voor onze politici die nog in de kast zitten, dan kunnen ze samen uit de kast komen", zei Burns.

Verenigde Staten:
Washington: holebi mars.
Staten Island: Unitarian Church Coming Out Day.
Philadelphia: Coming Out festival.
In verschillende Amerikaanse scholen gaat eveneens een Coming Out day door, hetero en holebi studenten verenigen zich en roepen op tot meer verdraagzaamheid voor homo, lesbische en biseksuele studenten.
Daarnaast is oktober in de VS Gay History month, met tal van activiteiten rond de geschiedenis van holebi's.
En nog veel meer in verschillende andere staten.

UK:
De nationale vereniging voor biseksuelen roept mensen vandaag op meer stil te staan bij het feit dat er ook biseksuelen bestaan en dat zij vaak nog worden vergeten wanneer men praat over holebi's. Ook het feit dat er nog veel vooroordelen bestaan rond biseksualteit wordt vandaag aangekaart.
Net zoals in de VS is ook oktober in de UK Gay History month.
En nog veel meer in de gehele UK.

Belgié:
De holebi-jongerengroep Wel Jong Niet Hetero doet vandaag een poging om een eerste grootste Coming Out dag te vieren in ons landje. Met o.a een oproep aan jeugdbewegingen om te laten zien dat ze holebi-vriendelijk zijn, en roepen tevens hun leden op om uit de kast te komen. Daarnaast deden ze een gelijkaardige oproep via Faceboek en Netlog.

Nederland:
Op sommige plaatsen werd de Coming Out Dag in Nederland op 9 of 10 oktober gevierd. Algemeen voert Nederland dit jaar op Coming Out dag een strijd tegen homofobie. Dat blijkt immers meer dan nodig getuige de vele homofobische incidenten van de laaste tijd. Zeven op tien Nederlanders heeft al wel eens te maken gehad met discriminerend geweld, het aantal geregistreerde incidenten op grond van homoseksualiteit steeg vorig jaar met 13 procent. Het nationale COC (holebifederatie) kwam met een postercampagne die mensen opriep deze aan het venster te hangen. De poster verschijnt ook op de achterpagina van een half miljoen exemplaren van het gratis dagblad Metro. Poster bekijken en meer info: (in pdf-format) Klik hier.

Enkele andere Nederlandse initatieven, een kleine greep uit het grote aanbod:

Gisteren ging de Nederlandse Musical Coming Out in premiére. Meer info: Klik hier. om het verhaal te lezen.

In Friesland deelt de lokale COC (holebifederatie) vanuit haar pand in Leeeuwarden, maar ook vanuit de openbare bibliotheken in Heerenveen, Sneek en Leeuwarden coming-outpakketten uit. In het pakket zit onder andere informatie over COC Friesland, een button, peper- en zoutstelletje én een Expreszo uit 2010. Het pakket zal niet alleen worden uitgedeeld aan homo's, bi's en transgenders maar ook aan hetero's.

Leiden: Op 11 oktober beleeft ook de 435-jarige Universiteit Leiden haar coming out! Op deze dag wordt namelijk de eerste Roze Netwerkborrel van de universiteit georganiseerd.

Utrecht: Ook het bekende 'hetero-vriendelijke' feest PANN,, doet mee aan de coming out dag. Hun editie van 16 oktober zal in het teken staan van deze gedachte. Aan de hand van het thema "Do ask, do tell" – een knipoog naar het omstreden Amerikaanse don’t ask, don’t tell-beleid (DADT) – zal PANN ook aandacht besteden aan het belang om als homoseksueel zichtbaar te zijn in de maatschappij.

In Zwolle houdt men voor het eerst een Coming Out dag op de informatie en hulpchat en –telefoon van het plaatselijke COC (holebifederatie). Op deze dag kunnen mensen uit de kast komen via de hulpkanalen. Op andere dagen helpen ze jongeren maar vooral ook ouderen met hun vragen rond holebi of transgender zijn.

Een greep uit ons overige (HoLeBi en Hetero) nieuws:
Nederland brengt Coming Out The Musical...
Homo zanger geeft toe: 'ik pestte vroeger homo's'.
Yanaika uit 'Mijn Restaurant' open over haar lesbische strijd.
"Pa veranderde van geslacht en trouwt weldra mijn beste vriendin".
De situatie van holebi's in Oeganda, Vlaams minister reageert.
Amerikaanse studente studeert of op seks.
Zanger Robbie Williams wil een holebikind.
Steeds meer homo geweld in Sint-Niklaas.
Nederlands bouwbedrijf wil geen homo's helpen.
Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse L-day (Lesbienne dag) in Gent...
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.

Bronnen: towleroad.com, expreszo.nl/, coc.nl, blog.nl, weblogzwolle,

Dit bericht is gepost op 11 October, 2010 en 6013 keer gelezen.