Amsterdamse holebi's blijven in de kast wegens toenemend geweld.Amsterdam: uit een onderzoek door bureau O&S voor AT5 en Het Parool uitgevoerd onderzoek onder 167 homoseksuelen en 412 hetero's, blijkt dat ruim de helft van de Amsterdamse holebi's niet in het openbaar durft uit te komen voor zijn of haar geaardheid.

Daarnaast is acht van de tien homo en lesbische Amsterdammers van mening dat het klimaat voor holebi's in de stad is verslechterd. Zeven van de tien heteroseksuelen zijn het daarmee eens. Driekwart neemt ook aan dat geweld tegen homo's, zowel verbaal als fysiek, veel door Marokkaanse jongeren wordt gepleegd, al zijn er ook andere daders. Dit geweld zou niet voort komen uit religieuze motieven, zoals men vaak denkt. ''Het is veel meer machogedrag; ze willen geen homo's zien zoenen of hand in hand zien lopen,'' aldus politiewoordvoerder Ellie Lust, die zelf lesbienne is.

Verder blijkt een aantal ondervraagden wijken als (Nieuw-)West en het centrum te mijden. Vier procent zegt soms 'iets' bij zich te dragen om zich te kunnen verdedigen tegen geweld. De helft van de ondervraagden voelde zich wel al eens bedreigd vanwege zijn of haar geaardheid. En bijna vier op de tien holebi's zijn het afgelopen jaar slachtoffer geworden van verbaal geweld en drie procent van fysiek geweld.

Daarbij deed slechts negen procent aangifte, verbaal geweld is moeilijk aan te tonen. Slechts 55 procent van de homo mannen durft in het openbaar bijvoorbeeld hand in had te lopen. Lesbiennes hebben daar minder moeite mee, 77 procent durft dat wl te doen. Van alle ondervraagden, homo, lesbische en hetero, vindt 63 procent dat politie en gemeente te weinig ondernemen tegen geweld tegen holebi's.

Eerder kon je bij ons lezen:
Amsterdam: holebi's aangevallen tijdens en na optocht tegen homofobie.
Amsterdam: opnieuw homo's in elkaar geslagen, omstanders doen niets.
Amsterdam niet langer veilig voor homo's, opnieuw slachtoffer.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 02 October, 2010 en 3321 keer gelezen.