Homo-activist ontvoerd, bedreigd en gedrogeerd door geheime politie.Rusland: de Russische homo-activist Nikolai Alekseev die vorige week werd gearresteerd op de luchthaven van Moskou, zegt dat hij werd ontvoerd, bedreigd en mogelijk gedrogeerd door de Russische autoriteiten.

Alekseev werd bedreigd en onder druk gezet om zijn aanklacht bij het Europese Hof van de Rechten van de Mens tegen de autoriteiten in Moskou te laten vallen. Op 15 september werd hij gearresteerd toen hij zijn vliegtuig wilde halen richting Geneve. Vrienden en collega's konden hem enkele dagen niet meer bereiken via zijn gsm, maar verschillende media lieten weten dat hij was ondergedoken in Belarus en daar politiek asiel zou aanvragen, iets wat de vrienden en collega's niet konden geloven.

Volgens een woordvoerder van de Russische luchthaven werd hij gearresteerd omdat hij weigerde zijn schoenen uit te trekken. Alekseev ontkend dit en zegt dat hij bij controle werd afgevoerd door vier mannen die hem later naar een politiebureau 100 km verderop brachten waar hij twee dagen verbleef. De berichten over zijn onderduiken werden vermoedelijk verstuurd door de Russische geheime dienst.

"De eerste nacht sliep ik op een stoel en tafel. De tweede nacht sliep ik op een soort bank. Ze gaven met water, maar ik denk dat daar iets in zat want mijn reacties waren traag en ik voelde me gedesoriŽnteerd, verder kreeg ik alleen maar een droge beschuit".

Ondertussen ging het gerucht dat hij was ondergedoken en politiek asiel wou aanvragen in Belarus. Maar die berichten werden niet door hem zelf verstuurd omdat zijn gsm het niet meer deed. Hij vermoedt dat de Russische autoriteiten de berichten hebben verstuurd, en zegt dat de politie hem probeerde te dwingen zijn klachten tegen de autoriteiten in Moskou, betreffende het verbieden van een optocht voor gelijke holebi rechten, te laten vallen bij het Europese Hof voor de rechten van de Mens.

Alekseev is al jaren een bekend homo-activist die regelmatig de buitenlandse pers haalt. Hij is tevens de organisator van de Gay Pride in Moskou die telkens wordt verboden, ook is hij regelmatig slachtoffer van homofobische aanvallen en werd hij vaak gearresteerd. Over deze zaak zegt hij dat zijn 'ontvoerders' zichzelf nooit identificeerden en dat hij vermoed dat het ging om de Russische geheime politie. Rusland is een erg homofobisch land waar holebi's gedwongen worden ondergronds te leven en geen rechten hebben. Alekseev probeert daar al jaren iets aan te doen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Wit Russische holebi's aangevallen door de politie.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 20 September, 2010 en 3278 keer gelezen.