Brussel niet veilig voor holebi's, politiek wil er iets aan doen.Het begint met 'pédé' en eindigt met grof geweld" In Brussel voelen homo's zich onveilig als ze uitgaan. Eén op de tien is al fysiek aangevallen en één op de zes wordt regelmatig uitgescholden en bespuwd.

"Het begint met scheldwoorden, salle tapette, pédé, maar bij mij eindigde het met grof geweld", vertelt David Gevaert (44). Hij werd aan de Beurs in elkaar geslagen en lag 36 uur in coma. En dat alleen omdat hij homo is.

Blijkbaar toon je in hartje Brussel beter niet dat je holebi bent, laat staan dat je elkaar een kus zou geven in het openbaar. Jean-Marc Janssens, huis-dj van café Homo Erectus, ondervond het twee weken geleden nog: "Ik liep hand in hand met mijn vriend de metro in. Vijf jonge allochtonen vonden dat reden genoeg om een fles op mijn hoofd kapot te slaan."

De daders zijn jong en vaak allochtoon. "Ze komen uit een machocultuur en kijken neer op homo's", zegt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille. Hij start met een campagne die de slachtoffers moet aansporen om een klacht in te dienen, iets wat nu bijna niet gebeurt. Van 2006 tot 2009 zijn er slechts 24 klachten ingediend bij de Brusselse politie. "Door de campagne dwingen we de politie om er wél iets aan te doen", aldus De Lille.

Belgische politici willen actieplan tegen homohaat in Brussel.

Open Vld-fractieleider in het Vlaams parlement en Brusselaar Sven Gatz gaat de zes hoofdcommissarissen van de Brusselse politiezones en de 19 burgemeester van het Brussels gewest vragen een actieplan tegen homohaat in de hoofdstad op te stellen.

Uit cijfers die Gatz citeert, zou één op de tien holebi's in Brussel al fysiek aangevallen zijn, terwijl één op de zes regelmatig wordt uitgescholden en bespuwd. "Holebi's in Brussel voelen zich de laatste twee jaar onveilig als ze uitgaan in Brussel", aldus Gatz.

Om de problematiek "terdege" aan te pakken en een mentale omslag bij de politiediensten te creëren zodat die het probleem hoog op hun agenda zetten, is Gatz vragende partij voor een politioneel actieplan. "De problematiek van homohaat speelt zich niet alleen af binnen een sociale en culturele context. Het geweld waar holebi's mee geconfronteerd worden, blijft de kop opsteken omdat het te kampen krijgt met 2 machoculturen. De daders zijn vaak jonge allochtonen, die uit een machocultuur komen en neerkijken op holebi's. Iets wat totaal onaanvaardbaar is", stelt Gatz.

"Verder treedt de politie vaak niet adequaat op. Om een goede politieman of -vrouw te zijn, is een bepaalde dosis machismo vaak evident. Binnen die groepscultuur worden homo's vaak ook geringschattend bekeken. Net daarom wordt het fenomeen door heel wat agenten vaak geminimaliseerd."

Gatz meent dat al is aangetoond dat criminaliteitsvormen aan te pakken zijn "als er maar een omvattend politioneel actieplan voor wordt opgemaakt. Een gecoördineerde aanpak is immers onontbeerlijk."

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 10 September, 2010 en 4094 keer gelezen.