Zacht als staal, de dood van een Nederlandse homo skinhead.Nederland: Dit weekend kwam ‘Zacht als Staal‘ uit, de tweede roman van Richard de Nooy, het is een zoektocht naar de ware toedracht van de mysterieuze dood van Staal Nel, een jonge homo in Amsterdam.

Zacht als Staal is de ontroerende en bij vlagen hilarische opvolger van de Nooys debuutroman: 'Zes beetwonden en een tetanusprik' (2008), die eerst in het Engels verscheen en in Zuid-Afrika werd bekroond met het Best First Book Award van de Universiteit van Johannesburg.

Hij, Staal Nel, is een blanke Zuid-Afrikaan, ziet eruit als een skinhead, heeft een Antilliaanse steward als lover en zijn lichaam wordt in de winter van 1986 na weken onder het ijs in de gracht gevonden. De Nooy probeert achter de waarheid te komen als de ikfiguur Deo, maar ook door de ogen van moeder Alma Nel, die van het Zuid-Afrikaanse platteland naar Amsterdam komt om haar zoon op te halen.

Het verhaal: Een moeder reist van het Zuid-Afrikaanse platteland naar Amsterdam om het lichaam van haar zoon op te halen. Gedreven door plichtsbesef en schuldgevoel onderneemt ze een bizarre zoektocht door een voor haar onbekende wereld om haar zoons leven en dood te reconstrueren.

Bijgestaan door een cokedealende rasta weet ze een bonte stoet vrienden en bekenden te achterhalen – knipnichten, koffie-moffies, hoerenjongens, rampenjagers. Maar lang niet iedereen draagt haar een warm hart toe en sommigen willen bepaalde feiten liever verborgen houden in de achterkamertjes van het nachtleven. Tijdens haar zoektocht begint Alma te beseffen hoezeer zij zelf heeft bijgedragen aan de ondergang van haar zoon.

Gegevens:
Titel: Zacht als Staal
Auteur: Richard de Nooy
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Augustus 2010.
holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 23 August, 2010 en 3678 keer gelezen.