VS: opschudding rond anti-lesbische hormonenkuur.Verenigde Staten: een behandeling die als doel heeft een zeldzame geboorteafwijking te voorkomen heeft als bijwerking dat tijdens de zwangerschap de kans kleiner wordt dat de behandelde baby in kwestie lesbisch wordt.

Een hormoonbehandeling die als oorspronkelijk doel heeft een zeldzame geboorteafwijking te vermijden, blijkt een erg ncontroversiŽle bijwerking te hebben. Door de hormonenbehandeling tijdens de zwa ngerschap zou de kans dat de baby later lesbisch is verkleinen.

De zeldzame geboorteafwijking bekend als Congenital adrenal hyperplasia, zorgt ervoor dat meisjes onder andere onduidelijke voortplantingsorganen en gezichtshaar ontwikkelen. Uit studies blijkt dat deze groep, mede door biologische en psychologische factoren, meer kans maken om later lesbisch te worden.

De nieuwe hormonenbehandeling toonde aan niet enkel effectief te zijn in de strijd tegen de geboorteafwijking, maar dat ook de kans dat de behandelde baby later lesbisch wordt, afneemt. Zou zou het 'mannelijke gedrag' van de meisjses afnemen en zouden vrouwelijke trekken versterkt worden.

Men vreest nu dat ouders de behandeling zullen gaan gebruiken om zich er van te verzekeren dat ze 'vrouwelijke' en niet lesbische dochters krijgen. Mensenrechten groepen staan alvast op hun achterste poten, en sommige medische experts lieten al weten tegen de behandeling te zijn. Maar andere expert stellen dat er voorlopig nog niet genoeg bekend is over de veiligheid van de behandeling. Zou zouden testen op dieren al hebben aangetoond dat er onder andere sprake is van een verhoogd risico op hoge bloeddruk en veranderingen in de werking van de hersenen. De kans dat de behandeling, gezien de positieve resultaten, wordt opgeschort, is echter klein.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 17 August, 2010 en 2883 keer gelezen.