Amsterdam Pride 38.000 bezoekers, duizenden holebi's, vele politici en bn'ers.Nederland: Rond 13:30 vandaag werd het startsein gegeven voor de 15de editie van de jaarlijkse Gay Pride in Amsterdam, die uniek is in zijn soort vanwege het feit dat alle deelnemers met bootjes langst de kanalen varen. Ruim tachtig boten met homo's, lesbiennes, trransseksuelen, holebi-activisten en holebi-sympatisanten voeren mee. De optocht werd dit jaar geopend door een boot vol EuroparlementariŽrs: de Europe Pride. De optocht trok dit jaar ruim 380.000 bezoekers, 200.000 minder dan vorig jaar, volgens de organisatie te wijten aan het slechte weer. Het thema dit jaar was: 'Celebrate'.

Eerder was er een bericht dat 54 procent van de lezers van De Telegraaf van mening zijn dat een Canal Pride een averechts effect heeft. Het feest zou homohaat juist aanwakkeren. Vooral het uitdagende van enkele deelnemers en het door de media benadrukte beeld van blote billen zou zorgen voor veel ergenis. Volgens 74 procent mogen homo's best hun eigen feestje houden maar het zou allemaal wat minder overdreven moeten. Toch laten enkele lezers ook weten dat als de Gay Pride homohaat zou aanwakkeren dit de omgekeerde wereld is, 'dan zou het niet dragen van een hoofddoekje ook verkrachting uitlokken,' klonk het.

Voor het eerst bracht een publieke omroep, namelijk de Avro, verslag uit van de Gay Pride in Amsterdam. Daarnaast lanceerden ze ook een heel roze weekend op Tv met tal van films zoals: Beautiful Thing, Get Real en natuurlijk Brokeback Mountain. Het idee van een roze televisieweekend kwam er naar aanleiding van de recent gestegen gewelds delicten tegen homo's in de Nederlandse hoofdstad. De Avro zendt daarnaast, om 21.30 uur een uitgebreide samenvatting uit op Nederland 3.

Uniek: Gisteren kwam er een groot cruiseschip aan met maar liefst 2100 homo's aan boord, ze kwamen speciaal voor de Canal Pride van ScandinaviŽ naar Amsterdam. Het was de eerste keer dat zoveel homo's een cruise naar de Nederlandse hoofdstad maakte om deel te nemen aan de Jaarlijkse Gay Pride.

Voeren voor het eerst mee: Een boot vol protestantse predikanten. Homoseksualiteit en geloof gaan prima samen, aldus de boodschap van deze deelnemers. Een boot vol Joodse-holebi's en een boot met hoogbegaafde holebi's en heteros deden ook voor het eerst mee.

Bekende Nederlanders Dit jaar vormden zangeres Willeke Alberti, presentator Beau van Erven Dorens en Privť hoofdredacteur Evert Santegoeds de jury die vanaf de opvallend sobere en kleine juryboot de tachtig boten mocht beoordelen. Presentatrice Froukje de Both was samen met actrice Jasmine Sendar op een boot te vinden. Zangeres, actrice en schrijfster Aukje van Ginneken was met twee deelneemsters van de allereerste 'Big Brother', Sabine en Bianca, de gracht op gegaan. Ook Tineke de Nooij was op een boot te zien, zij het een woonboot die langs de kant lag. Wel had de voormalige tv-presentatrice zich voor de gelegenheid van een felroze boa voorzien. Nick en Simon waren op de boot van dj's Coen Swijnenberg en Sander Lantinga te vinden. En geheel volgens de verwachtingen schuimde Patricia Paay de hoofdstedelijke grachten af op een boot vol travestieten.

Voeren ook mee: De Amsterdamboot (org: Gemeente Amsterdam). De CultuurBoot (van 23 instellingen en organisaties). De Flirtation Fiesta boot (vrouwenboot). De NS-boot (spoorwegen). De OCW-boot (Ministerie OCW). De Politie Boot. De PvdA-boot (met o.a ministers: Ronald Plasterk, Job Cohen en Peter Rehwinkel). De Trotse Lesboboot. De Vijftig-plusboot. De Trans!Gender!Bender!Boot (Transgender netwerk) en de Verstandelijke gehandicapten boten van holebi cafe okť en zorginstelling Cordaan. En nog vele anderen...

Een greep uit ons overig (Holebi & Hetero) nieuws:
Mr Gay Netherlands 2010, en de winnaar is...+ fotoshoot.
Tien procent Nederlanders wil homo's en lesbi's in cel.
Rechter heft verbod homohuwelijk in CaliforniŽ op, Obama gelukkig.
10.000 holebi atleten en duizenden suporters samen in Keulen.
Vrouw vermoord man omdat hij haar lesbisch noemde.
Genetisch wonder: zwarte ouders krijgen blanke baby.
Actrice uit de kast na 8 jaar relatie met vrouw.
Bestsellerauteur Anne Rice wil geen christen meer zijn omwille van homo's.
Ongeduldige man naait zichzelf toe in ziekenhuis.
Kylie Minogue gaat eenmalig lesbische toer op.
Man blij dat hond zijn teen afbeet.
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.

Bron: rtv.nl, nos.nl, gk.nl,

Dit bericht is gepost op 07 August, 2010 en 3406 keer gelezen.