10.000 holebi's op eerste EuroPride in Oost-Europa.Polen: afgelopen zaterdag ging de EuroPride, de grootste holebi optocht van Europa voor het eerst door in Oost-Europa. Ruim 10.000 homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders trokken zonder noemenswaardige incidenten door de Poolse hoofdstad Warschau.

Er werd gedemonstreerd tegen discriminatie van holebi's en voor de openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. In Oost- en Centraal-Europa is homoseksualiteit niet algemeen geaccepteerd. In het streng katholieke en homofobe Polen komen maar weinig mensen openlijk voor hun geaardheid uit. Tijdens de optocht werd er ook stilgestaan bij de Kaczynski periode. De omgekomen president verbood toen hij burgemeester van Warschau was vier of vijf jaar op rij de Gay pride parade, met als motivatie religieuze gevoelens te willen respecteren en de burgermoraal te beschermen.

Er was slechts één incident. Door de stad trokken enkele honderden homofoben en aanhangers van rechts-extremistische en nationalistische groepen. Ze bekogelden holebi's en sympatisanten met eieren en probeerden de optocht te stoppen. De politie greep in en arresteerde zeven heethoofden, daarbij raakte een agent licht gewond. Vertegenwoordigers van de Beweging voor Poolse Soevereiniteit protesteerden met afbeeldingen van Christus en met kruisen tegen de ‘eurosodomie’. De leider van de beweging, Slawomir Andrzej Zakrzewski, besprenkelde de deelnemers van de EuroPride met wijwater. ‘Kom tot bezinning, het is nog niet te laat’, riep hij steeds weer.

Ondertussen blijkt het tij van het homofobe Polen toch wat te keren. Uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de inwoners in Warschau geen moeite meer zou hebben als hun kind homo of lesbisch zou zijn. Daarnaast kwam uit het onderzoek ook naar voren dat vooral Poolse dertigers het meest vooruitstrevend zijn, jongeren en bejaarden zouden nog het meest bevooroordeeld en homofobisch zijn.

Extra info: de EuroPride is de internationale variant van de verschillende nationale Gay Prides. Hij gaat elk jaar in een andere Europese stad door. Dit jaar ging hij voor het eerst in een Oost-Europees land door. De eerste EuroPride ging door in 1992 in Londen. De EuroPride 2011 zal door gaan in Rome, die van 2012 in Londen en kandidaten voor de EuroPride van 2013 zijn Brussel en Athene.

Eerder kon je bij ons lezen:
Kate Ryan Proud Ambassador World Outgames Antwerpen.
Gay (holebi) Prides wereldwijd, één dodelijk slachtoffer.
Half miljoen homo's lesbo's en bi's samen in Berlijn.
Een kleine greep uit ons overige (Holebi & Hetero) nieuws:
Amsterdam brengt Pornofestival voor Vrouwen, zonder Mannen.
Drew Barrymore gaat graag naar striptenten als man.
Homo prof basketballer: kom niet te snel uit de kast & holebi's op Olympische Spelen.
Vlaamse lesbiennes kiezen mannensport en holebi's kiezen geen...
Nieuw reismagazine voor Belgische holebi's.
President Sarkozy wil verbod op satire foto's over hem zelf + hot foto's.
Tiende land waar homo's en lesbiennes kunnen trouwen is een feit.
Holebi's doen het meer dan hetero's.
Stephen Fry dumpt vriend voor jonger exemplaar.
Hond schiet man in het achterwerk.
Lesbische gevoelens kunnen groeien met de jaren.
Vlaamse homo jongens en mannen zijn gevoeliger voor...
Bejaarde die met lijken samenwoonde mag ze houden.
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 July, 2010 en 3736 keer gelezen.