Vlaams politicus vraagt steun Eu-president inzake homofobie.Woensdag 9 juni was Herman van Rompuy, de president van Europa, op bezoek in het Vlaams parlement. Een ideale gelegenheid, vond Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Roegiers (sp.a), om de steun en verbintenis van Van Rompuy te vragen in de strijd tegen discriminatie en homofobie in alle Europese lidstaten.

Volgens Roegiers is daar voor Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad en voor de Europese Commissie een niet te onderschatten rol weggelegd. "Want Het fundamentele recht om jezelf te zijn blijft op heel wat vlakken en in grote delen van Europa een heikel punt.", aldus Roegiers.

Uit de landenindex bijvoorbeeld die is opgemaakt door ILGA Europe blijkt dat - onder andere - landen als Letland, Litouwen, Malta, Griekenland, Italië, Bulgarije of Roemenië ondermaats scoren op het vlak van het aanvaarden van seksuele diversiteit.

In zijn speech aan Van Rompuy verwoordde Roegiers het zo: "Hoe zouden holebi’s zich voelen in Roemenië als ze de voorzitter van Steaua Boekarest horen verklaren dat hij weigert te werken met vermeende homoseksuele voetballers. Of in Slowakije, waar de gay-pride vorige maand niet kon doorgaan omdat neonazi’s de verzamelde mensen aanvielen en met traangas bekogelden? Of in Portugal, waar in volle parlementaire bespreking van de openstelling van het huwelijk, de paus, tijdens zijn bezoek daar, het homohuwelijk uitriep tot één van meest verraderlijke en gevaarlijke dreigingen van de wereld?"

Jan Roegiers maakte tot slot de vergelijking tussen de situatie zoals ze is voor vele holebi's in Europa en zijn eigen geluk naar aanleiding van zijn aanstaande huwelijk: "In ons land is baanbrekend werk verricht, daar zijn we het ongetwijfeld over eens. Dat ik zaterdag in Gent met mijn vriend in het huwelijk mag treden is voor ons beiden vanzelfsprekend een fantastische gebeurtenis. Maar het is voor vele Europeanen, die vaak wonen in landen waar homofobie schering en inslag is, slechts een verre droom."

Eerder nieuws over politici die zich inzetten voor holebi's:
Vlaamse Open-vld holebi-meter: 'Ik huiver van holebi-tolerantie'.
Vlaamse politici en holebi gemeenschap reageren op homo arrest.
Vlaamse politici en holebi's reactie op pedo homo vergelijk.
Minister Smet opent expo met foto’s van ‘gewone’ holebi’s en transgenders.
Vlaams Kamerlid van sp.a wil meer politie-aandacht voor homofobie bij radicale moslims.
Duidelijk Vlaams politiek standpunt over vervolging homo's in Malawi.
Een kleine greep uit ons overige (Holebi & Hetero) nieuws:
Wereldberoemd homokoppeltje gescheiden omwille van een vrouw.
3-jarige rookt en zuipt na ongeval.
Homo & Lesbische rokers hebben meer kans op....
Je seksleven hangt samen met je politieke voorkeur!
Brussel: Man slaat homo halfdood en urineert op zijn lichaam.
Waar homo's en lesbiennes niet welkom zijn, en waar wél.
Boegbeeld Belgische Moslimraad wil homo's veranderen in hetero's.
Opnieuw homo in elkaar geslagen in Amsterdam.
Winnaar Mr Leather is...
Meer Holebi & Hetero nieuws: Klik hier.


Bron: www.janroegiers.be

Dit bericht is gepost op 09 June, 2010 en 3196 keer gelezen.