Davy Brocatus neemt drastische beslissing.Onze Vlaams Sterren Op De Dansvloer jurylid Davy Brocatus (foto rechts, naast echtgenoot Anatoly), 38, is erg gelovig, maar de kerkelijke leiders ontgoochelen hem zo erg dat hij nu een drastisch besluit heeft genomen. "Ik stap uit de katholieke gemeenschap," zegt hij in de laatste editie van weekblad Dag Allemaal.

Sinds een tijdje ligt de katholieke kerk in Vlaanderen, net als elders, onder vuur door de vele pedofilie schandalen. "Alles wat er op dat vlak is uitgelekt, laat mij niet koud. Maar er zijn nog meer vreselijke dingen gebeurd waardoor ik nu niet langer deel wil uitmaken van de katholieke gemeenschap," zegt Brocatus.

"Ik ben onder meer zwaar teleurgesteld door Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan. Die man deed bijzonder kwetsende uitspraken over het homohuwelijk en holebi's. Uiteindelijk was het de paus die mijn emmer deed overlopen. Met geen woord repte hij over wat er in ons land gebeurd, en in Portugal houdt hij dan een toespraak waarin hij het homohuwelijk veroordeelt. Volgens hem is dat de grootste bedreiging in de wereld. Hallo!! Vreselijk hoe hij de hele homo gemeenschap zo brandmerkt."

Davy is zelf al vijf jaar getrouwd met zijn vriend Anatoly, het koppel is daarnaast al zeven jaar samen en kozen bewust voor een monogame relatie. Davy noemt de inmenging van de paus inzake het homohuwelijk in Portugal nog veel erger. "Het was duidelijk de de paus daar een stokje probeerde voor te steken. Dat is wraakroepend!." Het Portugese huwelijk is inmiddels wel goedgekeurd voor homo's en lesbiennes.

Op de vraag of Davy katholiek werd opgevoed zegt hij: "Toch meer dan de doorsnee gelovige. Ik heb gestudeerd aan twee vooraanstaande katholieke scholen en in het kerkkoor gezongen. Met mijn grootmoeder ben ik meermaals naar Lourdes geweest. En met mijn andere oma ging ik voor mijn plechtige communie naar het bedevaarts oord Banneux. Ik zal mijn geloof nooit verliezen, maar ik vind wel dat ik mijn boosheid moet laten zien. Dat doe ik niet uit rebellie, maar vanuit een gevoel voor rechtvaardigheid."

"Ik ga mij dus laten ontdopen. In principe is dat niet mogelijk, maar ik laat mij wl uit het register van de katholieke kerk verwijderen. Ik heb nog lang gewacht tot mijn petekind Yentel zijn plechtige communie deed, maar nu is de maat vol." Davy's omgeving aanvaardt zijn beslissing. "Ook mijn grootmoeder begrijpt mijn beslissing. Mijn broer en ik hebben ooit discussies met haar moeten voeren omdat we niet meer naar de eucharistie gingen, maar mijn grootmoeder weet dat ik gelukkig ben en dat is voor haar het belangrijkste."


Bron: Dag Allemaal.

Dit bericht is gepost op 26 May, 2010 en 5134 keer gelezen.