Kunnen dieren ook homo of lesbisch zijn?Trouwe lezers van ons nieuws wisten het al langer: 'homoseksualiteit komt ook voor in het dierenrijk'. Volgens onderzoeker Charles Darwin zou dat hoogst uitzonderlijk zijn, maar inmiddels melden biologen al bij 1.500 dieren homoseksueel gedrag, en een nieuwe recente studie ontdekte eveneens dat het niet zo uitzonderlijk is als men dacht.

Onderzoeker Darwin stelde dat seksuele impulsen van dieren noodzakelijk zijn voor de voortplanting, en dat dieren daardoor altijd heteroseksueel zijn. Maar niets is minder waar. De universiteit van Hawaï ontdekten wat wij al langer wisten, namelijk dat in een groep albatrossen een op de drie koppels lesbisch is. Ze paren wel met mannetjes maar daarna broeden de vrouwtjes samen de eieren uit.

Wat we ook al wisten is dat er onder pinguïns ook veel homoseksualiteit voorkomt. Volgens studies is een pinguïn op vijf in gevangenschap homoseksueel. En wat dacht je van de mannelijke strontvlieg, ze hebben seks met andere mannetjes om hen zoveel mogelijk uit te putten, zo hebben de sterkste minder concurrentie bij de vrouwtjes.

Homoseksualiteit is verder al gemeld bij: giraffen, vlinders, koala's, dolfijnen, octopussen, schapen, fruitvliegjes, pinguïns, kraanvogels, ganzen, koala's, flamingo's en albatrossen, maar er zijn er nog veel meer. "Homoseksualiteit bestaat in het dierenrijk", zegt Petter Bockman van universiteit van Oslo. "Seksualiteit gaat niet enkel over het maken van baby's, het gaat ook om het functioneren van de kudde. Voor sommige dieren is homoseksualiteit normaal kuddegedrag."

Sommige experts geloven niet dat enkele homoseksuele dieren bewijzen dat het vaak voorkomt of normaal is. Professor Paul Harvey van de universiteit van Oxford vindt ook dat we dieren niet met mensen mogen vergelijken. "Het is een groot misverstand te denken dat homoseksualiteit bij dieren ons iets over menselijk gedrag kan leren. Als je wil weten waarom mensen homo zijn, vraag het dan aan mensen."

Eerder kon je bij ons lezen:
Nieuw-Zeeland: Lesbische albatrossen worden trotse moeders.
Nederlands Dierenpark met ervaring holebi-dieren heeft er weer een koppeltje bij.
Duitse homopinguïns worden papa.


holebi info eigen berichtgeving 2010

Dit bericht is gepost op 19 May, 2010 en 16760 keer gelezen.