Waar zitten toch die Belgische homo's op noppen?Het zijn hoogdagen voor de holebi's, met vandaag de Lesbian and Gay Pride en maandag de internationale dag tegen de homofobie. Wat zegt u? Homofobie uitstervend in ons land? Waarom durven dan zo weinig homo's die voetballen uit te komen voor hun geaardheid?

Nul. Exact nul homoseksuele profvoetballers telt ons land. Die uit de kast gekomen zijn, uiteraard. Voor heel Europa zijn dat er euh... ook nul. En op wereldschaal, u raadt het al: nul. Want homo's voetballen niet. Toch niet officieel. Maar straks een uitgebreid verhaal over voetballende homo's (verderop in dit artikel).

Op amateurniveau zijn er wel. Een handvol, en ze spelen in de lagere regionen. Er moeten er toch meer dan een handvol zijn, onder de zowat 400.000 mensen die voetbal spelen in ons land? Als we aannemen dat minstens één op de twintig mannen homo is, dan staat er zelfs één homo op ieder voetbalveld. En onder de douche achteraf; dat is de flauwe grap die het horrorbeeld illustreert van veel heteromacho's: 'Straks zit er zo'n vieze homo te geilen bij het bekijken van mijn perfecte lichaam, brr.'

Wie heeft er zin om zich te outen, als de homohaat welig tiert in voetbalstadions en als 67 procent van de Belgische profs zegt dat homo's niet thuishoren op een voetbalveld? Die homofobie is wereldwijd, en vreemd genoeg typisch voor voetbal. Zelfs in nog virielere sporten als rugby of het vreselijk ruwe - zeg maar gewelddadige - Australian football kwamen de afgelopen maanden spelers uit de kast. In tennis, schaatsen, atletiek, zwemmen en diverse wintersporten waren er al eerder bekende holebi's. Maar over het voetbal blijft de omerta hangen.

Geruchten zijn er wel, in binnen- en buitenland. Marc Overmars, Michael Ballack, Bart Goor, Cristiano Ronaldo. Het volstaat om bijvoorbeeld een oorbel te dragen of een wat hogere stem te hebben om 'verdacht' te zijn, maar het volstaat ook om je met een babe te laten zien om ervan verlost te worden. En wie zoals de Braziliaan Vampeta poseert in een homoblad, moet er in de eenvoudige logica van het gerucht welzeker zelf eentje zijn. Maar nooit worden die geruchten bevestigd of ontkend. Zelfs na hun carrière komen weinig spelers uit de kast. De Franse oud-international Olivier Rouyer - nu analist op de tv - is een zeldzame uitzondering. Maar hij outte zich pas twintig jaar na zijn actieve carrière.

Redenen voor die koudwatervrees? Algemeen wordt aangenomen dat de profvoetballer die zich als eerste out, het slachtoffer zal worden van beledigingen door supporters. Bovendien zou hij misschien zijn marktwaarde zien dalen: minder reclame-inkomsten, of zelfs een geweigerde transfer, zoals de Bulgaar Ivan Ivanov onlangs overkwam: niet welkom bij Steaua Boekarest wegens al dan niet vermeende homoseksualiteit.

Maar is dat laatste geval geen uitzondering, typisch voor de zelfs in Roemenië omstreden homohatende voorzitter van Steaua? Ontbreekt het voetballende homo's niet gewoon aan vijf minuten moed? Tja, hoe lang heeft het geduurd vooraleer in de showbizz enige openheid kwam? 'Het voetbal heeft dringend een Will Ferdy nodig', zegt Yvan Brys van çavaria, de holebifederatie.

Voetbalbonden zouden iets kunnen doen tegen homohaat en vóór de aanvaarding van homo's in het voetbal. Maar internationale federaties doen niets. Te veel landen in Oost-Europa en andere werelddelen zouden op hun achterste poten staan. François De Keersmaecker, de voorzitter van de Belgische voetbalbond, vindt wel dat 'het taboe dringend doorbroken moet worden'. Maar wat is dringend? De Keersmaecker ondertekende het charter tegen homofobie, en ontving onlangs een delegatie van de Pink Devils, Belgiës enige mannelijke homovoetbalploeg.

Aan de telefoon klinkt hij welwillend, maar niet echt besluitvaardig. 'Ik heb aan mijn administratie gevraagd eens te kijken of daar iets aan gedaan kan worden, want ik ben tegen discriminatie. Het zal wel niet makkelijk zijn, vrees ik. Wat we gaan doen? Daar wil ik nog niets over zeggen, straks heb ik weer te vroeg gesproken. En u begrijpt dat ik de jongste weken weinig tijd had: ik had andere dingen aan mijn hoofd, met de aanstelling van een nieuwe bondscoach.'

Gelukkig zijn er hier en daar enkele moedige voetbalsterren die een lans breken voor meer tolerantie. Alberto Gilardino, Rio Ferdinand ('homofobie is een schandvlek voor de sport'), de Italiaanse bondscoach Marcello Lippi ('ik ken geen homoseksuele voetballers, maar ze zijn welkom in de nationale ploeg'). In Polen heeft een clubvoorzitter een speler ontslagen wegens schandelijke homofobe uitspraken. En in Frankrijk werd een moslimploeg door de voetbalbond geschorst wegens homofobie.

Welgeteld één topclub in het internationale voetbal voert een homovriendelijk beleid: Manchester City, de club van Vincent Kompany (maar ga daar nu weer niets achter zoeken), heeft homoseksuele personeelsleden, en steunt financieel een organisatie die voor gelijke rechten voor holebi's ijvert.

Maar een zwaluw maakt de lente niet. In februari nog weigerde de spelersvakbond in Engeland medewerking aan een clip tegen homofobie. Het blijft wachten tot één of enkele grote vedetten uit de kast komen. In de hoop dat de voetbalwereld daar rijper voor is dan in de jaren negentig, toen homopionier Justin Fashanu zijn carrière en zijn leven gebroken zag na zijn coming-out.

De enigen die geen last hebben van ontkenning dat holebi's ook kunnen en mogen voetballen, zijn de vrouwen. Het vrouwenvoetbal heeft nog steeds (een beetje) last van het omgekeerde vooroordeel: dat alle vrouwen die voetballen per definitie lesbiennes zijn.

MAAR DAN ZIJN ER NOG DE PINK DEVILS:

Die vandaag in een aantal Vlaamse kranten verschijnen:

De Pink Devils: een glimlach is moeilijk te onderdrukken bij het horen van de naam. Maar denk niet aan een stel nichten die op een zaagskèèè-en-beiteltjèèè-toon spreken. Voetballen is een ernstige zaak bij de Pink Devils.

Het Vrijbroekpark in Mechelen, op een donderdagavond. Op het voetbalterrein naast de tennisvelden wordt twee uur lang stevig getraind door een vijftiental voetballers. Conditie, techniekoefeningen, standaard-wedstrijdsituaties, kleine wedstrijdjes en een penaltyreeks als afsluiter. Een training op goed amateurniveau, onder leiding van een coach die zelf een balletje meetrapt. Niets bijzonders. Geen argeloze voorbijganger die ziet dat deze spelers allemaal homoseksueel zijn en zich 'de Pink Devils' noemen.

De Pink Devils bestaan tien jaar. Opgericht op initiatief van Guido, toen 47, die jarenlang gevoetbald had maar daar wel in de kast voor moest blijven. Zou het dan geen idee zijn jonge voetballers samen te laten spelen zonder met een geheim te moeten rondlopen?

Aanvankelijk was het een vriendenclubje. Sommigen 'duivels' hadden nog nooit gevoetbald. Hun eerste wedstrijd, tegen een team van lesbiennes uit Antwerpen, verloren ze jammerlijk. 'Dat was vóór mijn tijd', zegt Joris Aernouts. De rechtermiddenvelder van de Pink Devils is ook hun woordvoerder en - handig voor ons - vandaag geblesseerd. 'Sindsdien is het niveau aanzienlijk omhoog gegaan. De spelers die er later bij kwamen, zijn jongens die kunnen voetballen en een prima conditie hebben. Ik denk dat de Pink Devils goed zouden kunnen meedraaien in de lagere provinciale reeksen.'

Maar dat doen ze niet. De Pink Devils zijn in geen enkele officiële competitie ingeschreven. 'We spelen tegen bedrijfsploegen, verenigingen, organisaties die ons uitnodigen, meestal omdat ze iemand van ons kennen: we hebben zelfs al tegen de ploeg van de Gentse flikken gespeeld.'

Het hoofddoel van de Pink Devils is presteren op de internationale toernooien tegen andere gay teams. De jongste jaren trokken ze naar Kopenhagen, Barcelona, Milaan, Montreal, zelfs Sydney om deel te nemen aan EK's of WK's voor homoteams. 'De jongste jaren beginnen we daar zeer behoorlijke resultaten neer te zetten. Onze grote droom: de finale halen in 2013, als Antwerpen de Outgames organiseert. Dat zou dan toch wel de aandacht van de media trekken, denk ik. Want ik moet toegeven: laten zien dat homo's even goed tegen een bal kunnen trappen als hetero's, daar doen we het toch ook een beetje voor.'

'Problemen hebben we nog nooit meegemaakt', zegt Joris. 'Wie aanvaardt tegen ons te spelen, weet dat we homo zijn. Een keer hebben we een onaangenaam momentje gehad, op een multicultureel toernooi. Toen kwamen we uit tegen een ploeg van allochtonen, en die weigerden ons de hand te schudden. Maar we hebben die wedstrijd wel gespeeld.'

Joris is een man van zijn tijd. Discriminatie van homo's in het dagelijkse leven noemt hij 'iets uit het verleden'. 'Alleen het voetbal loopt achter. Onvoorstelbaar toch, dat er zogezegd geen enkele homo in onze eerste klasse voetbalt? Ik vind dat de bond wel wat meer zou mogen doen: sensibilisering in de jeugdcategorieën, en homofobe uitspraken beteugelen, zoals ze met racisme gedaan hebben. We zijn wel zeer goed ontvangen door François De Keersmaecker, de voorzitter van de KBVB. Ik denk dat die er echt iets aan wil doen.'

Op het oefenveld spelen de Pink Devils een oefenpartijtje. Nu valt pas echt op dat er enkele prima spelers bij zijn. Zoals Bilal, een beetje verliefd op de bal maar technisch uiterst vaardig. 'Als er geen eersteklassespelers zich willen outen, dan wordt Bilal wel een ster in eerste klasse en dan een rolmodel', lachen zijn maats.

Aan de motoriek van geen van de spelers is te zien dat hij homoseksueel is. Als ik daarover iets zeg tegen Joris, zie ik hem teleurgesteld kijken: die clichés toch altijd. De training zit erop. Ik wacht voor het nakaarten terwijl de spelers de douche induiken, en dat duurt niet langer dan bij een andere ploeg.

Een van de eersten die klaar is, is Bilal, de balvirtuoos. Marokkaan en homo, niet evident. Bilal is 24, en woont samen met zijn vriend. Op zijn zestiende liep hij thuis weg, omdat zijn ouders zijn geaardheid niet aanvaardden. 'Toen ben ik ook gestopt met voetballen. Ik speelde in de jeugdcategorieën bij een vrij goede club, maar ik had al problemen genoeg met mezelf en mijn ouders, dat ik niet ook nog eens al dat gedoe in de club op mijn hals ging halen. Veel van mijn ploegmaats waren ook Noord-Afrikaanse jongens. Dan kun je maar beter zorgen dat niemand het weet, of de téléphone arabe begint te werken.'

Twee jaar geleden stuitte Bilal op de Pink Devils. ' Hier ben ik tevreden. Lekker voetballen, en geen gezever: geen racisme, geen homofobie.'

De andere Pink Devils hebben bijna allemaal hetzelfde verhaal. Voetballen in de jeugdcategorieën, maar gestopt rond hun achttiende toen ze zeker waren van hun geaardheid. Ze zagen het niet zitten die te outen binnen hun club. Middenvelder Ben: 'Je hoort de grappen toch, je wéét toch hoe ze over homo's denken. Wie is er op die leeftijd zo zelfverzekerd dat hij op de barricaden gaat klimmen en eens wil uittesten of hij nu effectief uitgesloten gaat worden door de groep? Dan hou je toch liever de eer aan jezelf?'

Tja. Maar zo verandert er toch nooit iets? De Pink Devils glimlachen. Gemakkelijk gezegd. De eerste bekende speler die zich out, wordt gegarandeerd in de volgende match uitgejouwd door tienduizend supporters van de tegenpartij.

'Ik supporter zelf voor Zulte-Waregem', zegt aanvaller Frederik. 'Ik ben onlangs naar KV Mechelen-Zulte-Waregem gaan kijken met mijn vriend. En wij zaten daar niet hand in hand of zo, hé? Maar zodra ik iets ter aanmoediging van mijn club riep, was het een hele match lang haat tegen ons: vuile janetten en zo. Ik ben normaal behoorlijk assertief, maar toen klapte ik dicht. Voetbal is een prachtig spel, maar rond dat spel hangen mensen die zo ongelooflijk dom en primair reageren, bah.'

Linksachter Koen, één van de stichters van de club, sust. 'Je moet evoluties hun tijd gunnen. Er is al veel veranderd in de maatschappij. Geef het nog een jaar of vijf, en homo's zijn ook in het voetbal aanvaard. Het is gewoon wachten op een nationaal of internationaal bekend rolmodel.'

Frederik, enthousiast: 'Weet je wat de max zou zijn? Een eersteklassepeler - geen meeloper maar een echte goede, Boussoufa of Defour of zo - die toegeeft voor de camera's dat hij homo is, geflankeerd door een stuk of vijf ploegmaats die zeggen: en wij hebben daar geen problemen mee. Man, wat zou dat een signaal zijn.'

Van 17 tot 19 september 2010 vieren de Pink Devils hun tienjarig bestaan met een toernooi tegen teams uit Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Meer info over de Mechelse Pink Devils: Klik hier.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 15 May, 2010 en 5480 keer gelezen.