Soort leeft al miljoen jaar door vrouwtjes die geen mannetje nodig hebben.Haaien overleven al miljoenen jaren dankzij de maagdelijke voortplanting van de dieren. Sommige soorten hebben dan ook geen mannetjes nodig om zich voort te planten.

Wetenschappers van het Field Museum in Chicago onderzochten het fenomeen door eieren van een vrouwtjes witgestippelde bamboehaai in een broedkas te bewaren. Ze dachten dat de eieren niet bevrucht waren omdat het vrouwtje alleen zat en nooit contact had met een mannetjeshaai. Maar tot hun verbazing kwamen twee eieren toch uit.

Uit een genetische analyse bleek dat het om een maagdelijke voortplanting ging, schreven ze in het tijdschrift New Scientist. Toch is het niet de eerste keer dat een vrouwtjeshaai in gevangenschap zich voortplantte zonder de hulp van een mannetje. In 2001 kreeg een vrouwelijke hamerhaai in een Amerikaanse dierentuin al eens in haar eentje een jong. Men dacht toen dat het om een uitzonderlijk geval ging.

Maar inmiddels blijkt dat haaien zich al miljoenen jaren op deze manier voortplanten. En dankzij deze strategie zijn de dieren al zo lang op onze planeet. Haaien leven vaak in groepen die uitsluitend bestaan uit enkel vrouwtjes of enkel mannetjes.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 05 May, 2010 en 4066 keer gelezen.