Officiële cijfers homofobie in Belgié wijzen op onderrapportering.Senator en fractievoorzitter Bart Tommelein (Open Vld) heeft voor de eerste maal ooit officiële cijfers bekomen wat betreft het aantal geweldsdelicten tegen holebi’s (homos, lesbiennes, biseksuelen) in ons land.

Tussen 1 januari 2007 en 31 december 2008 werden 15 misdrijven met homofoob karakter geregistreerd bij de Belgische parketten, aldus het antwoord van de minister van Justitie op een parlementaire vraag van Bart Tommelein.

Deze cijfers vloeien voort uit richtlijnen die werden uitgevaardigd in 2008 ten aanzien van de parketten om de daden van agressie tegen holebi’s aan te pakken.

Bart Tommelein (Open Vld) stelt dat er duidelijk iets mis loopt met de registratie van de feiten: “Deze cijfers stemmen totaal niet overeen met de signalen die we sinds enige tijd krijgen vanuit de diverse holebi verenigingen.
Uit eerder onderzoek van 2007 dat werd uitgevoerd in opdracht van Justitie bleek trouwens dat één op de drie holebi’s zich minstens één keer per maand onveilig voelt omwille van zijn of haar geaardheid. Bijna zes op de tien homo’s kreeg luidens datzelfde onderzoek reeds te maken met verbaal geweld. Twintig procent van de ondervraagden werd al bedreigd, tien procent was het slachtoffer van fysieke agressie.”.

Volgens Tommelein is er duidelijk sprake van onderrapportering van de feiten. Zo zou het aantal homofobe misdrijven met een derde zijn afgenomen in 2008 ten opzichte van 2007 (9 misdrijven) naar men zegge en schrijve 6 incidenten over het hele land…

Deze cijfers stemmen niet overeen met de cijfers die we bekomen vanuit onze buurlanden noch met de weinige studies die hieromtrent in eigen land werden gevoerd. In Nederland bijvoorbeeld werden er alleen al in de eerste jaarhelft van 2008 meer dan 150 homofobe misdrijven met geweld vastgesteld, aldus een lijvig rapport van de Nederlandse politie. Deze cijfers staan in schril contrast met de 6 homofobe misdrijven in ons land over heel 2008.

Senator Tommelein meent alvast dat de overheid dringend moet onderzoeken waarom er zo weinig homofobe misdrijven worden doorgegeven aan de overheid. Ofwel weten de holebi’s nog onvoldoende dat homofobe misdrijven apart kunnen worden aangegeven bij de politie en dat de parketten instructies hebben gekregen om dit prioritair te behandelen, ofwel loopt er iets mis bij de verwerking van de aangifte, aldus Tommelein.

Verder wijst Tommelein erop dat deze discussie verre van theoretisch is. Deze cijfers tonen aan dat er iets fout loopt en geweld tegen holebi’s dus niet voldoende wordt vervolgd. Dit blijkt trouwens ook uit de cijfers: “Van de 15 dossiers die bekend waren bij de parketten tussen 2007 en 2008 werden 10 dossiers geseponeerd.”, aldus Tommelein. “Een sepot van 66% is bijzonder hoog. Het is duidelijk dat de richtlijn nog niet is doorgedrongen op het terrein.”.

De overheid moet erop toezien dat de registratie en de vervolging van homofobe misdrijven snel en effectief wordt aangepakt, aldus Tommelein. Sensibilisering en opleiding vervullen hierin een sleutelrol.

Bart Tommelein (Open Vld).

Eerder kon je bij ons lezen:
Aandacht voor holebi’s en transgenders bij de Vlaamse overheid.
Minister Smet opent expo met foto’s van ‘gewone’ holebi’s en transgenders.
Vlaams Kamerlid wil meer politie-aandacht voor homofobie bij radicale moslims.
Duidelijk Vlaams politiek standpunt over vervolging homo's in Malawi.
Resultaten transonderzoek in België ronduit confronterend.
Huwelijken van hetero’s en holebi’s in België: de cijfers.
Vlaamse scholen zwijgen holebi's dood.
Meer Up to Date holebi & hetero nieuws: Klik hier.

Bron: holebi.info

Dit bericht is gepost op 04 May, 2010 en 6409 keer gelezen.