Vlaamse Homo moslim Carim voert gevecht voor zijn geaardheid.Antwerpen: In de moslimwereld blijft homoseksualiteit een gigantisch taboe. Maar Carim Bouzian, 26, een homo van Marokkaanse herkomst uit Antwerpen, probeert dat taboe nu te doorbreken. "Ik heb gezien welke schade het verdringen van seksuele geaardheid teweeg kan brengen, en strijd daarom tegen het onrecht dat jonge moslimhomo's moeten ondergaan.

Carim weigert te worstelen met zijn homo zijn. Hijzelf heeft veel geluk gehad. Hij komt uit een liberaal-moslim nest waarin hij de vrijheid kreeg om voor zichzelf te denken. "Mijn boer, mijn zus en ik zijn wel grootgebracht met de islam, maar we werden niet gedwongen om aan alles mee te doen".

In de islamcultuur is het begrip 'eer' erg belangrijk. 'Oneer' en 'schande dus ook. Kreeg Carim ooit het verwijt dat hij zijn familie ten schande bracht? "Mijn moeder heeft me nooit iets verweten. Ze beseft dat ik er niets kan aan doen dat ik homo ben. Ze heeft het wél moeilijk gehad met de omgeving, met anderen die oordeelden over mij. Maar ondertussen kunnen zowel mijn moeder als ik erg goed om met die kritiek. Ze schaamt zich ook niet voor mij. Ze vindt het gewoon niet prettig als mensen die me niet kennen meteen klaarstaan met een mening over mij".

Maar door zo openlijk op de barricades te staan voor homo rechten maakt Carim het niet makkelijker voor zijn moeder. "Nee, misschien niet. Maar toch, ze steunt me in wat ik doe. Zeven jaar geleden heb ik een eerste actie opgezet om het taboe binnen de moslimwereld rond homoseksualiteit te doorbreken. Ik ben toen zelfs met de dood bedreigd. Maar mijn moeder is pal achter mij blijven staan".

Carmim ondervond zelf hoe weinig tolerant de islam is inzake holebi's. "De islam heeft het imago van intolerantie. Er bestaan ook steeds sterkere strekkingen binnen de islam, die het Westen afschilderen als een totaal losgeslagen, decadente samenleving. Mede omdat hier in het Westen homoseksualiteit openlijk beleefd kan worden. Maar 1000 jaar geleden was het net andersom. Toen schilderden de pausen de islam af als een decadente godsdienst waar homo erotische poëzie geschreven werd, die iedereen mocht lezen. Blijkbaar zijn de moslims dat totaal vergeten. Trouwens, ik heb gelukkig ook al veel tolerantie mogen ervaren bij andere moslims. We mogen echt niet alle islamieten over één kam scheren".

Volgens Carim is er nood aan een debat over seksuele diversiteit binnen de moslimwereld. Maar homoseksualiteit is daar taboe, zelfs seksualiteit is een taboe. Terwijl volgens Carim de islam de meest seksuele godsdienst is die er bestaat. "In het christendom heeft seks een functie: de voortplanting. In de islam is seks altijd toegelaten. Een man mag vier vrouwen hebben, ontelbare slavinnen en het zo vaak doen als hij wil".

Ook met mannen? "Ja. Seks onder mensen van hetzelfde geslacht wordt niet toegestaan in de islam, wat niet wil zeggen dat het niet gebeurd. Alleen bestaat er een soort stilzwijgende afspraak dat daar niet over gesproken wordt. De islam kent een duidelijke scheiding tussen mannen en vrouwen. Waar moeten opgroeiende jongens met hun seksuele driften heen, als ze niet een kennis kunnen maken met een meisje? Die jongens weten best dat ze voorbestemd zijn om te trouwen en kinderen te krijgen, maar in afwachting doen ze het onder elkaar".

Carim wil de moslimcultuur naar eigen zeggen niets opdringen. Alleen wil hij graag dat het probleem wordt erkend."Het kan zware psychologische gevolgen hebben als iemand die holebi is daar niet voor uit durft te komen. Het verdringen van je geaardheid, het worstelen met het schaamtegevoel, dat is psychisch allesbehalve gezond".

"Homo's die opgroeien in een streng islamitisch gezin worden dikwijls slachtoffer van het grootste onrecht. Ik heb jongens en meisjes gezien die verstoten werden door hun ouders, omdat ze zich aangetrokken voelden tot mensen van hetzelfde geslacht. Adolescenten die het goed deden op school hebben opeens geen toekomst meer. Ik heb weet van jongens die teruggestuurd worden naar Marokko, die ergens opgesloten werden om tot hetero omgevormd te worden, die uitgehuwelijkt worden".

Ja, want ook jongens worden soms uitgehuwelijkt. "Zeker jongens die homo zijn. De profeet heeft gezegd dat een man die geen seks kan hebben met een vrouw niet hoeft te trouwen. Zo een gedwongen huwelijk is eigenlijk verboden, maar het gebeurt toch. Daarnaast heb je ook nog duiveluitdrijving, het christendom kent dat ook. De dood van het lesbische moslimmeisje Layla uit Antwerpen was het gevolg van een bepaalde uitdrijving. Nadien kwamen enkele jonge moslims op straat om te eisen dat haar ouders vrijgelaten werden en niet om te protesteren tegen die afschuwelijke moord. De reactie van de autochtone homobeweging is me enorm tegengevallen. Ze komen wél op straat tegen de benoeming van André Léondard als aartsbisschop, maar passen als ze iets kunnen doen om het debat over homoseksualiteit binnen de moslimgemeenschap op gang te trekken".

En laat dat nu net een erg moeilijke strijd zijn. "Er wordt gedebatteerd over de hoofddoek en daar moet alles voor wijken. Wil je over iets anders praten, dan bots je tegen een muur. Terwijl dat hoofddoekendebat eigenlijk al 20 jaar aan de gang is, en het misschien nog 20 jaar zal duren".

Volgens Carim is dat voornamelijk de schuld van de moslims zelf. Die het thema rond de hoofddoeken zelf naar voren blijft schuiven. "En ondertussen wordt er geen beleid gevoerd, en aan de sociale welvaart bij moslimjongeren en hun psychisch welbevinden wordt ook niets gedaan. Volgens de holebibeweging zijn aan alle wettelijke rechten voor holebi's voldaan. Maar het is niet omdat iets wettelijk geregeld is dat het ook maatschappelijk aanvaard is. Je ziet dat nu al dat de tolerantie afneemt, zowel onder de autochtone als onder de allochtone bevolking. Er is ook meer agressie. Tolerantie blijft niet eens ze bereikt is, aan tolerantie moet permanent gewerkt worden". Het volledige verhaal kan je lezen in de Dag Allemaal van dinsdag 13 april.

Op zoek naar organisaties voor allochtone holebi's: Klik hier. en kies holebi organisaties.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaams Kamerlid wil meer politie-aandacht voor homofobie bij radicale moslims.
Homo’s krijgen opnieuw schrik in Antwerpse straten, met Carim Bouzian's manifest.
Antwerpse lesbische moslima stierf gruwelijke dood.
Is opkomen voor Vlaamse lesbische moslima wel nodig?
Vlaamse holebi jongeren brengen boek: Kussen tussen pita en friet.
Homoseks zet Marokko op zijn kop.
Up to date holebi & hetero nieuws:
Klik hier.

Bron: Dag Allemaal en holebi.info

Dit bericht is gepost op 14 April, 2010 en 5245 keer gelezen.