Ook politica holebi activiste in vliegtuigcrash naast homofobe president.Rusland/Polen: Bij de vliegtuigcrash dat het leven koste aan onder andere de homofobe Poolse president Lech Kaczynski, is ook een van de meest uitgesproken politieke holebi-activistes overleden.

Izabela Jaruga-Nowacka (foto) was één van de meest uitgesproken activisten en politica die opkwam voor gelijke rechten voor homo's, lesbiennes en biseksuelen in Polen. Toen president Kaczynski nog burgemeester van Warshaw was verbood hij meerdere malen een Gay Pride parade en werden holebi's onderdrukt.

In 2004 en 2005 zat Jaruga-Nowacka in de regering en streed ze tegen de toenemende homohaat in haar land. Eerder zei ze: “Wij zijn voor democratie, en we zijn voor gelijke rechten, niet alleen voor mensen die tot een meerderheid behoren. Iedereen mag zijn eigen levensstijl kiezen.”

Ze was één van de weinige politici die durfde in gaan tegen het homofobische beleid van de broertjes Kaczynski. Ook sprak ze regelematig op bijeenkomsten waar men ijverde voor meer rechten voor homo's en lesbiennes. Daar kreeg ze vaak te maken met verwijten van extremistische nationalisten en christelijke groepen.

Het Poolse regerings-vliegtuig stortte zaterdag neer in de buurt van het Russische Smolensk. Het vliegtuig was op weg naar de herdenking van de zeventigste verjaardag van de slachting van Katyn. Behalve Kaczynski en zijn echtgenote zaten ook tal van Poolse politici, de Poolse stafchef, verschillende hoge officieren, de gouverneur van de centrale bank en de viceminister van Buitenlandse Zaken, de voorzitter van het Olympisch comité van Polen en leden van de militaire elite op het vliegtuig. Gisteren arriveerde het lichaam van Kaczynski in Polen.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 12 April, 2010 en 3008 keer gelezen.