Vlaamse Holebi's kansloos voor adoptie + gesprek met 2 homo papa's.Van de 638 kinderen die de afgelopen vier jaar in Vlaanderen geadopteerd werden, kwamen er slechts vier terecht bij holebi-koppels. (Met één van die koppels straks een gesprek). En dat terwijl ongeveer veertig procent van de wensouders van hetzelfde geslacht is.

De felbevochten wet die holebi-koppels toelaat om kinderen te adopteren is intussen vier jaar oud. In die periode zijn amper vier Vlaamse koppels van hetzelfde geslacht erin geslaagd een kind te adopteren met wie ze geen familieband hadden. Bij de adopties ging het telkens om Belgische kinderen. Via buitenlandse adoptie is het nog geen enkel homo of lesbisch koppel gelukt een kind te adopteren.

Interlandelijke adoptie ligt moeilijk omdat maar een handvol landen holebi-adoptie toelaat. Zuid-Afrika en de Verenigde Staten staan bijvoorbeeld wel holebi-adoptie toe, maar vreemd genoeg wil het in België om allerhande redenen niet erg vlotten met de samenwerking. 'De vier erkende Vlaamse centra die instaan voor buitenlandse adoptie werken niet met die twee landen samen en schrijven holebi-koppels daarom zelfs niet meer in', zegt Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) die de gegevens verzamelde.

Ook de adoptieambtenaar van Kind en Gezin schiet volgens Roegiers tekort. 'De adoptieambtenaar moet actief op zoek gaan naar diensten die holebi-adoptie wel mogelijk maken, zowel in België als in het buitenland', zegt Roegiers.

Volgens Kind en Gezin worden er wel degelijk inspanningen gedaan. 'Maar onze eerste bezorgdheid zijn wel de kinderen', reageert woordvoerder Leen Du Bois.

Gemiddeld is veertig procent van de wensouders van hetzelfde geslacht, maar hun kinderwens wordt in de praktijk bijna nooit vervuld. Jan Roegiers verwacht dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) zijn adoptie-ambtenaar tot de orde roept én dat hij de vier adoptiecentra, die subsidies krijgen, verplicht om holebi's in te schrijven. 'Als iedereen een beetje beter zijn best doet, is het probleem in één-twee-drie opgelost. Als Vandeurzen dat niet doet, zal hij moeten toegeven dat de adoptiewet uit 2006 een lege doos is.'

Kurt en Renzo (foto) uit Deinze zijn één van de vier Vlaamse homokoppels die een kindje hebben geadopteerd.'Briek heeft een papa en een vake. Om het niet nodeloos ingewikkeld te maken,' zegt Renzo Segaert (27) die
winkelverantwoordelijke is en papa van de kleine Briek. 'Kurt vond vake beter klinken. Dus hebben we daarover eigenlijk geen discussies gehad.' Al voelde Kurt Naert (29) toch een kleine steek van jaloezie toen het eerste woordje van Briek 'papa' bleek te zijn. 'Maar dat komt alleen omdat het makkelijker is,' knipoogt Renzo.

Het koppel leerde elkaar in 2003 kennen. Toen al hadden ze allebei een uitgesproken kinderwens. 'Toen ik als tiener uit de kast kwam, heb ik daar wel even mee gezeten. Oud en alleen eindigen, leek het ergste wat er kon gebeuren, zegt Renzo. 'Maar voor onze generatie zijn homoseksualiteit en kinderen niet noodzakelijk onverenigbaar. Paul de Leeuw adopteerde bijvoorbeeld in 2000 al een kindje. Dan krijg je als jonge homo toch hoop, ook al liet de wet in België op dat moment holebi-adoptie nog niet toe.'

Het koppel kende elkaar nog maar een paar maanden toen ze gingen samenwonen. In 2005 besloten Kurt en Renzo te trouwen. 'Rond die periode hebben we voor het eerst met elkaar over kinderen gepraat,' zegt Kurt. 'Adoptie leek ons toen al de beste methode, omdat draagmoederschap juridisch nog veel minder goed geregeld is dan adoptie.

Bovendien zou het kind dan vooral van een van ons twee zijn en dat wilden we niet. Voor 2006 was adoptie voor homo's wel mogelijk via achterpoortjes, bijvoorbeeld door als alleenstaande een kind te adopteren.'

'Toen de wet in 2006 dan toch op een haar na werd goedgekeurd in de het parlement, was dat voor heel veel Vlaamse holebi's een opluchting. In het homomilieu circuleerden er toen allerlei spookverhalen over adoptie die tot acht jaar kon aanslepen en dan toch afgekeurd werd,' herinnert Kurt zich. 'Voor Renzo en mij was het fantastisch. We zijn meteen samen een cursus gaan volgen voor kandidaat-adoptiefouders. Als enige homokoppel zorgde dat tijdens de vader-moeder-rollenspellen soms wel voor grappige situaties. Maar die voorbereiding was heerlijk. We voelden ons een klein beetje zwanger.'

Na een uitgebreid maatschappelijk onderzoek werd hun kandidatuur eind 2007 aanvaard. Hoewel het een enorme opluchting was, begon dan de moeilijkste periode. 'In het begin concentreerden we ons op babykleedjes, kinderkamers en geboortekaartjes. Maar als dat achter de rug is, duurt het wachten lang,' zegt Renzo. 'Een zwangerschap duurt negen maanden, maar een adoptie heeft geen einddatum. We stonden al een paar maanden op de eerste plaats, maar ook de biologische moeder moet instemmen dat haar kind bij een holebi-gezin terecht komt.'

Hoewel hun adoptie bepaald ingewikkeld was en de nodige juridische rompslomp met zich mee bracht, zijn Kurt en Renzo overgelukkig met hun gezinnetje. Zo gelukkig zelfs dat ze gestart zijn met de procedure voor een tweede kindje.

Of ze liever een jongen of een meisje zouden hebben? 'Voor ons allemaal om het even, maar een meisje zou na Briek heel welkom zijn,' zegt Renzo. 'Dat is tenslotte de koningenwens. En in ons gezin is dat heel letterlijk te nemen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Homo ouderschap in Belgié en Nederland, gesprek met Jarko & Jos.
Lesbisch ouderschap in Belgie, een gesprek met Nele en Sophie.


holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 01 April, 2010 en 13737 keer gelezen.