Srebrenica was schuld van Nederlandse homo's.Verenigde Staten: Volgens de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan waren Nederlandse militairen in 1995 niet in staat om de Bosnische moslimenclave Srebrenica te verdedigen, omdat zij openlijk homoseksuelen in hun rangen hadden. Sheeman deed zijn uitspraak tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Ondertussen is er al met veel ongeloof gereageerd op de uitspraken van Sheehan. Want volgens de ex-generaal heeft ook de Nederlandse legerleiding de val van rebrenica mede toegeschreven aan homoseksuele militairen.

Sheehan was tijdens de oorlog in Bosnië een opperbevelhebber van de NAVO. En zei ook nog: "Ze zagen het als een deel van het probleem", aldus de ex-officier, die dat onder meer zou hebben gehoord van de toenmalige chef-staf van de Nederlandse strijdkrachten.

In de Verenigde Staten gaan al lange tijd stemmen op om homo's en lesbiennes openlijk in het leger toe te laten. Momenteel is dit nog steeds verboden en is de don't ask, don't tell wet nog altijd van kracht. Dit beleid stelt dat het leger geen punt maakt van iemands geaardheid mits de militair zijn of haar seksuele geaardheid dood zwijgt. Wanneer het uit komt volgt een ontslag, zo zijn er inmiddels al duizenden militairen ontslagen.

Inmiddels heeft het Nederlandse kabinet gereageerd op de uitspraken van Sheehan De Nederlandse minister van Denfensie Eimert van Middelkoop (Christenunie) noemde de uitspraken 'schandelijk en een militair onwaardig'. Ook militaire vakbonden in Nederland hebben vol onbegrip gereageerd op de uitlatingen van Sheehan.

Premier Balkenende vindt het trekken van dit verband ‘schandelijk, onbestaanbaar en beneden alle peil’. De uitspraken zijn volgens de premier ook beledigend voor heteroseksuele militairen. ‘Zo praat je niet over mensen die hun werk doen onder moeilijke omstandigheden.’


demorgen.be

Dit bericht is gepost op 19 March, 2010 en 2357 keer gelezen.