Je leest:

Is opkomen voor Vlaamse lesbische moslima wel nodig?Enkele dagen geleden kon je bij ons al lezen dat Çavaria en het CGKR zich burgerlijk partij stellen in de zaak van de overleden lesbische Antwerpse moslima. Een vervolg...

Is het een goede zaak dat de holebi en transgender federatie Çavaria zich burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak van Layla Hachichi? Yvan Brijs vindt dat de beslissing de problemen enkel groter maakt.

Yvan Brys is ex-medewerker van Çavaria maar is nog wel lid van de Algemene vergadering van de organisatie. Vroeger was hij oprichter en lid van het Roze Actie Front dat sinds enkele jaren niet meer bestaat. Volgens Brys zal de burgerlijke partij stelling van Çavaria alleen maar zorgen voor nog meer spanningen tussen holebi's en moslims.

Zoals je eerder bij ons kon lezen stelde Çavaria samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding zich burgerlijke partij in de zaak van Layla, het 18-jarige moslima meisje dat stierf naar aanleiding van de gevolgen van een behandeling door een gebedsgenezer omdat ze lesbisch is. Beide organisaties kregen na hun burgerlijke partijstelling inzage in de dossiers en kunnen om bijkomende onderzoeksdaden vragen.

Yvan Brijs stelt: De wetgeving maakt strafverzwaring mogelijk indien er gehandeld werd met een haatmotief. Ik ben het meestal eens met de standpunten van Çavaria. Maar ik vind dat de organisatie van dit proces moet wegblijven.

De feiten zijn ernstig en pijnlijk, maar het gaat hier om meer dan een geïsoleerd incident. De beslissing van de holebi/transgenderbeweging om zich in deze zaak te mengen is een symptoom van de gespannen verhouding tussen holebi/transgenders en moslims. Voor alle duidelijkheid: de verdachten zullen in elk geval berecht worden. De burgerlijke partijstelling van de organisaties kan enkel tot strafverzwaring leiden. Het feit dat dit mogelijk is, mag dan op zich waardevol zijn. In deze concrete zaak maakt het de problemen alleen maar groter.

Want wat gonst er momenteel door de straten van Borgerhout en Antwerpen-Dam? 'Weet U het al van mevrouw Hachichi? Ze moet waarschijnlijk langer naar de gevangenis omdat de homo's zich er mee bemoeien.' Het verdriet en de verwarring bij de moeder van Layla zijn al een goede reden voor de beweging om haar handen van dit proces af te houden. We zijn immers toch allemaal zo begaan met de verdrukte moslima's?

Dergelijke sfeer is evenmin prettig voor de homokoppels in die buurt. Er is homofobie bij de moslims en er is racisme bij holebi's en transgenders. Beide fenomenen versterken elkaar. Op veel plaatsen is het water heel diep. Dat is al jaren zo en niemand blijkt er echt van wakker te liggen. De problemen liegen er anders niet om. Ik ken een homokoppel dat Borgerhout wil verlaten omdat ze de pesterijen van de allochtone jongeren niet langer verdragen. Het is ook geen typisch Belgisch probleem. Op het Europese congres van de 'International Lesbian and Gay Association' (ILGA) trok de Zweedse holebibeweging aan de alarmbel omwille van het groeiende racisme bij hun achterban. Het wordt een thema op het volgende congres in Den Haag dit najaar.

En als dit verder escaleert? Stel u volgende situatie voor: Een Marokkaanse jonge homo - laten we hem Rachid noemen - verdient een centje bij als prostituee. Je moet iets doen als je werkloos bent. Hij verliest het leven bij een uit de hand gelopen sm-spel. Niet denkbeeldig als je het homowereldje kent. Er komt uiteraard een proces van. Zouden we het een goede zaak vinden als een allochtone organisatie zich burgerlijke partij stelt omdat het vermoeden dat er racisme in het spel is tot op het bot moet worden onderzocht? Met extra onderzoeksdaden, zoals het ondersteboven keren van de darkrooms in Antwerpen? Ik bedoel maar: als je een soort oorlogssituatie wilt, kun je die heel gemakkelijk krijgen in een gespannen sfeer zoals we die nu kennen. Laten we daar alstublieft niet aan beginnen. Er is maar één politieke partij in dit land die baat heeft bij dit soort onrust.

Als de dood van Layla een betekenis mag hebben, laat het dan een hoopgevende zijn. We hebben een minister van Onderwijs en Gelijke Kansen die openlijk homo is en die zijn bezorgdheid over deze problematiek reeds herhaaldelijk heeft uitgesproken. Ik stel voor dat hij de betrokken middenveldorganisaties bijeenroept voor een overleg en meteen zijn portefeuille meebrengt om concrete projecten te financieren waarmee racisme en homofobie worden aangepakt. En laat ze vooral concreet aan de slag gaan. De tijd van brochuurtjes drukken en studiedagen organiseren is voorbij. De minister kan ook heel veel doen in het onderwijs: alle Layla's en Rachids die naar school gaan, moeten daar steun kunnen vinden. Hij heeft ook de bevoegdheid om bij zijn collega's-ministers in de Vlaamse regering projecten aan te kaarten. Er kan heel veel positiefs gebeuren en het is dringend. Daarmee gaan we nieuwe Layla's vermijden. Niet met processen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse holebi's komen op voor vermoorde lesbische moslima.

Bron: Email aan holebi.info van Yvan Brijs.

Dit bericht is gepost op 10 March, 2010 en 3214 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

01 oktober 2020 - L-Week (30/09 - 04/10)
17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium
03 november 2020 - Holebi+ Filmfest (tot 27/11)

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgie heeft eerste transgender vicepremier.

 

Holebi's en transgenders op de vlucht, een rapport van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

 

Ook in deze West-Vlaamse gemeente komt er een regenboogzebrapad.

 

De finale van Mr Gay Belgium 2020 komt dichterbij.

 

Vriend van Luikse advocaat vermoord mogelijk gaat het om homofobie (indien ja, dan vierde homofobe moord in Belgie).

 

Tweede regenboogzitbank staat in West-Vlaanderen.

 

Lesbisch koppel uren lang nageroepen in Gent, van aan de Graslei tot aan hun huis.

 

Zesde West-Vlaamse plaats komt met twee regenboogzebrapaden + lijstje.

 


Buitenlands nieuws

Transgenders anno 2020 nog steeds gecriminaliseerd in 13 lidstaten van de Verenigde Naties.

 

Onderzoekers vinden oorzaak van meer migraine onder holebi's.

 

Vijftigtal landen, waaronder België, vraagt Polen om holebi & transgender+ rechten te respecteren

 

Transgenders & gender diverse personen (ook holebi's) hebben vaker autisme.

 

Noorwegen geeft opvang van holebi en transgender vluchtelingen hoogste prioriteit.

 

Amsterdamse rechter zegt: 'uitschelden van homo koppel is geen groepsbelediging voor homo's'.

 


Showbizz & Sport

Nederlands presentator en ex zanger overvallen en mishandeld in eigen woning.

 

Facebook verwijderde onschuldige foto van lesbisch zangeressen duo.

 

Te graag willen dat een voetballer uit de kast komt zorgt net dat hij er in blijft.

 

Controverse rond The Ellen Show heeft tot nu toe geen invloed op goede kijkcijfers + video.