Vlaamse holebi's komen op voor vermoorde lesbische moslima.Çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgendergroepen, stelt zich, net zoals het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR), burgerlijke partij in de zaak rond Layla Hachichi (foto).

Dit 18-jarige meisje van Marokkaanse afkomst uit Antwerpen, stierf op 10 oktober 2009 aan de gevolgen van wat de media 'een zuiveringsritueel door een islamitische gebedsgenezer' noemden. Het CGKR en Çavaria stellen zich burgerlijke partij omdat er een ernstig vermoeden bestaat dat het ritueel met dodelijke afloop te maken had met de lesbische geaardheid van het meisje. De twee organisaties willen dat dit mogelijke haatmotief tot de bodem onderzocht wordt.

Vlak na de feiten in oktober 2009, nam Çavaria contact met het CGKR, met de bedoeling zich correct te informeren over de zaak. Er werd niet publiekelijk gereageerd omdat de berichten in de media tegenstrijdig en onduidelijk waren, en omdat er onvoldoende feitenkennis bestond. Inmiddels zijn er meer en duidelijker aanwijzingen gevonden dat de geaardheid van het meisje een rol speelde in het 'uitdrijvingsritueel'. Door zich burgerlijke partij te stellen, krijgen het CGKR en Çavaria het recht om het dossier in te kijken en bijkomende onderzoeksdaden te vragen.

Mieke Stessens: "Door onze burgerlijke partijstelling zijn we er in elk geval zeker van dat het mogelijke haatmotief 'seksuele geaardheid' voldoende onderzocht wordt door de onderzoeksrechter. Dat is voor ons cruciaal. Als uit het onderzoek blijkt dat Layla's geaardheid geleid heeft tot haar tragische dood, dan moet dit gevolgen hebben. Homofobie is verwerpelijk. Daarom maakt onze wetgeving strafverzwaring mogelijk indien er gehandeld werd met een haatmotief." Çavaria wacht nu de resultaten van het onderzoek af en zal, als de zaak voor de raadkamer komt, opnieuw reageren.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 04 March, 2010 en 3240 keer gelezen.