Canadezen en Belgen bevroegen jongeren over homoseksualiteit.Uit Canadees en Belgisch onderzoek blijkt dat vooroordelen omtrent homo's en lesbiennes ook vandaag de dag nog wijdverspreid zijn onder jongeren. De onderzoekers bevroegen 10.000 jongeren van 16 jaar.

Bijna de helft van de jongens zei dat ze liever geen holebi-demonstratie in hun buurt wilden, tegenover dertig procent bij de meisjes. Een derde van de jongens is dan weer van mening dat woordvoerders van de holebi bewegingen niet thuishoren op televisie. En slechts de helft van de ondervraagden was van mening dat homo's, lesbiennes en biseksuelen meer rechten moeten krijgen. Opvallend was dat er eigenlijk geen verschillen waren tussen de scores van BelgiŽ en in Canada.

De resultaten verbaasden de onderzoekers. Ze hadden verwacht dat er bij jongeren weinig sporen van vooroordelen terug te vinden zouden zijn, omdat uit eerder onderzoek bleek dat jongeren over het algemeen toleranter zijn dan oudere generaties. Daarnaast verbaasde de uitkomsten de onderzoekers ook omdat zowel BelgiŽ als Canada een liberale wetgeving hebben met onder andere de erkenning van het homohuwelijk. De onderzoekers dachten dat dit zou leiden tot een vermindering van de vooroordelen.

Verder waren de factoren die de tolerantie bepaalden, geslacht en religie onder de jongeren als volgt. Jongens scoorden op alle vlakken veel negatiever dan meisjes wanneer het om tolerantie gaat. Verder hebben jongeren die niet godsdienstig zijn de meest tolerante houding ten opzichte van homo's en lesbiennes. Voor alle godsdiensten die in dit onderzoek betrokken waren geldt dat hoe intensiever men bij de godsdienst betrokken is, hoe negatiever de gevoelens tegenover homo's, lesbiennes en biseksuelen worden.

holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 19 February, 2010 en 3487 keer gelezen.