'Hij stierf in mijn armen', David Davidse over de dood van Nonkel Bob.In Antwerpen is televisiepersoonlijkheid Bob Davidse (foto links), alias Nonkel Bob, dinsdagavond op 89-jarige leefijd overleden. Davidse overleed na een kortstondige ziekte. Drie weken geleden werd hij nog geopereerd. David Davidse (foto rechts), de enige zoon van Nonkel Bob hield hem in zijn armen tot hij stierf.

"Mijn vader was een bulderende goedzak," zegt David Davidse. "Hij was wel ziek maar ik had het toch niet verwacht. Ik was bij hem in het ziekenhuis die avond. Ik had al mijn mantel aangetrokken om te vertrekken omdat zijn toestand stabiel was. Plots schoot hij weer wakker toen ze hem aan het verschonen waren. Hij maakte zich zorgen om mijn moeder. Zij is hulpbehoevend en hij wou dat er goed voor haar gezorgd zou worden. Ik kon nog met hem praten. En hij heeft het nog gehoord. Hij was nadien duidelijk veel rustiger. Hij is uiteindelijk in mijn armen gestorven. Een mooi einde."

"Een paar jaar geleden zei hij me nog welke foto er op zijn doodsprentje moest. Over zijn begrafenis hadden we het nog in het ziekenhuis. Hij zei gewoon: weet je wat, doe uw goesting.' Wordt het grafschrift nu inderdaad Hier ligt Bob Davidse onder de grond, eindelijk houdt hij zijn mond', zoals Nonkel Bob zelf ooit zei? 'Nee, dat niet. Ik heb toch een mooiere tekst gekozen."

"Mijn vader was een goedlachse bullebak. Hij kon veel lawaai maken, net als ik.' Of David goed opschoot met zijn vader? 'In de puberteit hebben we heel hard gebotst. Zoals wel veel kinderen. Niet zozeer over mijn homoseksualiteit. Hij was daar wel bezorgd over, maar het was geen breekpunt. De laatste twintig jaar hebben mijn vader en ik heel goed gepraat. We aten en dronken ook vaak samen. En we plaagden elkaar, met zin voor humor. En ja, af en toe konden we ook eens goed boos worden op elkaar."

Volgens David had zijn vader het niet vaak meer over zijn tijd als Nonkel Bob. 'Hij zei een week geleden nog: Ach, dat is 25 jaar geleden., Hij was daar niet zo meer mee bezig.'

En ding heeft David nit van hem geleerd: gitaar spelen. 'Ik ben de enige in Vlaanderen die geen gitaar speelt. Hij had geen geduld met mij. Ik moest dat direct goed kunnen. Ik kon dat niet, ik had veel te kleine handjes. Nee, gitaar spelen is me nooit gelukt.'

Bob Davidse, die werd geboren als Jacobus Henricus Davidse, begon als zanger en trouwde in 1944 met Annie Vermeulen, met wie hij een zingend duo vormde. Hij schreef ook gitaarlesboekjes die hem de reputatie opleverden van 'de man die zijn volk leerde gitaar spelen'. In 1955 kwam Davidse terecht bij de Vlaamse televisie en werd hij presentator van jeugdprogramma's zoals 'Kom toch eens kijken'. Hij richtte de TV Ohee-Club op, waarvan alle Vlaamse kinderen gratis lid konden worden. Nonkel Bob presenteerde op televisie samen met 'tantes'. De eerste televisietante aan zijn zijde was Paula Semer. Later volgden onder meer Tante Rita, Tante Berta, Tante Ria en Tante Terry (Terry Van Ginderen), bekend van het programma 'Klein, Klein Kleutertje'. Naast presentator was Bob Davidse ook producer bij de openbare omroep. Als producer jeugd was hij verantwoordelijk voor programma's als 'Merlina', 'Carolientje' en 'Stad op Stelten'. Davidse was ook het gezicht van 'De Melkbrigade', een campagne om de jeugd aan te zetten meer melk te drinken. In 1985 ging Bob Davidse met pensioen, maar hij bleef actief met liedjes en optredens. In 2009 stond hij voor het laatst op de planken in 'Antwerpen zingt'.


Bron: destandaard.be en knack.be

Dit bericht is gepost op 18 February, 2010 en 6322 keer gelezen.