Homo ouderschap in Belgié en Nederland, gesprek met Jarko & Jos.België / Nederland: Eerder kon je bij ons al regelmatig lezen over lesbisch ouderschap. Nu is het de beurt aan de mannen. Dossier homo adoptie, een korte samenvatting van het interview dat weekblad Dag Allemaal had met homo papa's Jarko en Jos die al twintig jaar een koppel zijn en samen twee kinderen opvoeden.

Jarko De Witte en Jos van Leeuwen zijn tevens de makers van het vorige week bij ons voorgestelde kinderboekje: Arwen en haar papa's Samen met Jos, 41, heeft Jarko, 39, twee Amerikaanse kinderen. Arwen van 4 en Wolf van 21 maanden. Dochter Arwen was de aanleiding voor het boekje. "Arwen was anderhalve week oud toen we haar voor het eerst in onze armen konden nemen. Het boekje is in de eerste plaats voor haar geschreven, want vroeg of laat komt ze toch met vragen," aldus Jarko.

Zanger Elton John kreeg een stevige njet van de Oekraïense overheid op zijn adoptieplannen, omdat het land het homohuwelijk niet erkent. Ook in ons land is nog geen enkel homo koppel erin geslaagd een buitenlands kindje te adopteren. Toch bewees de naar Nederland uitgeweken Gentenaar Jarko De Witte (39) dat het wel kan.

Jarko is afkomstig van Gent maar verhuisde enkele jaren geleden naar Nederland omdat echtgenoot Jos van daar afkomstig is. "Toen ik aan mensen vertelde dat ik met een boekje bezig was kreeg ik regelmatig te horen: 'Oh leuk, dat zouden wij ook wel willen voorlezen aan onze kinderen'. Maar toen ik enkele Vlaamse en Nederlandse uitgeverijen contacteerde, bleken zij het commercieel niet interessant te vinden en dus heb ik nu in eigen beheer duizend exemplaren op de markt gebracht.

Omdat Jarko en Jos beide de wettelijke ouders van Arwen wilden zijn werd ze geadopteerd vanuit New York. In sommige Amerikaanse staten kan je als homo koppel gezamenlijk adopteren. In België en Nederland kan dat niet. "Volgens de Amerikaanse wet zijn we allebei de ouders van Arwen en ook van Wolf, ze heten dan ook De Witte van Leeuwen," aldus papa Jarko.

Het duurde vier jaar voordat de adoptieprocedure rond was. Na het invullen van tonnen papieren volgt er een gezinsonderzoek om te kijken of je wel geschikt bent om een kind op te voeden. Daarna volgt er een principetoestemming van justitie en wanneer deze is goedgekeurd mag je worden ingeschreven in een adoptiebureau. Wolf kwam in maart 2008 vanuit Philadelphia naar Jarko en Jos in Nederland. Ook voor hem moesten ze opnieuw de hele procedure doorworstelen en enkele jaartjes geduld uitoefenen.

Waarom het koppel niet koos voor de adoptie van een Vlaams of Nederlands kindje is eenvoudig te verklaren. In Nederland en België worden nauwelijks kinderen afgestaan ter adoptie, met als gevolg duizenden ouders die op een wachtlijst staan voor minstens acht jaar. Zoveel geduld hadden Jarko en Jos niet, vier jaar is al erg lang...

D.A vroeg: "Vaak hoor je de kritiek dat het voor kinderen een moeilijke situatie is. Ze zijn niet enkel geadopteerd, ze hebben ook nog eens twee papa's. Hoe gaan jullie daarmee om"?

Jarko: "Wat vooral telt voor de kinderen is dat je hen een warm gezin geeft. Hun biologische moeder heeft ook écht voor ons gekozen. (de biologische moeder bepaald in Amerika naar welk gezin haar kindje gaat. Via een fotoboek van de toekomstige ouders en enkele gesprekken kiest de moeder naar waar het kindje gaat). Natuurlijk zijn wij een relatief nieuwe gezinsvorm, maar afgezien van het feit dat wij twee papa's zijn hebben we een gezin zoals elk ander. Arwen ziet dit ook in steeds toenemende mate in haar omgeving. In de peutertuin zat er al een jongentje bij haar in de klas die ook twee papa's heeft. Bovendien zijn we erg actief in de adoptievereniging dus kent ze ook veel gekleurde kindjes. Voor Arwen is het allemaal heel vanzelfsprekend".

De twee papa's worden regelmatig wel eens nagekeken. Twee mannen, waarvan één blank en één gekleurd, met twee zwarte kindjes, tja daar kijken mensen van op. Maar de reacties zijn steeds positief. Ook de families en vrienden van het koppel reageerden goed op de twee adopties. Vragen van de kinderen komen er nog niet. Wolf is nog maar enkele maanden oud maar Arwen is wel een pientere meid. Op school had de juf verteld over een mama en papa, de kindjes vertelden daarna over hun ouders. Arwen zei toen dat ze twee papa's heeft en een mama in Amerika. En dat terwijl Jarko en Jos daar nooit met haar over hebben gepraat. "Ze heeft het vast ergens links of rechts opgepikt", lacht Jarko. Meer kan je lezen in de nieuwe Dag Allemaal (Belgisch weekblad) van 15 december.

Mee praten over homo en lesbisch ouderschap? vragen? je eigen verhaal vertellen? lezen wat anderen schrijven? meer nieuws lezen?: Klik hier.

Eerder kon je bij ons lezen:
Eerste Nederlands kinderboek met homo papa's blank en zwart.
Vlaamse holebi's eisen 5 min politieke moed voor lesbisch vaderschapsverlof.
Jean-Jacques De Gucht wil meemoederschap bij lesbische koppels realiseren.
Lesbisch ouderschap in Belgie, een gesprek met Nele en Sophie.
Amerikaans onderzoek over homo en lesbische ouders.


Bron: Dag Allemaal.

Dit bericht is gepost op 17 December, 2009 en 6129 keer gelezen.