Lesbisch ouderschap in Belgie, een gesprek met Nele en Sophie.Als lesbisch koppel een gezin stichten in ons landje is geen sinecure. Vooral de zogenaamde meemoeder, de partner van de biologische moeder, stuit vaak op juridische moeilijkheden. Na een lang traject worden lesbiennes geconfronteerd met een reeks praktische problemen. De krant het nieuwsblad had een gesprek met Nele en Sophie.

‘Wij hebben veel geluk gehad', vertellen Nele Verbeke (32) en Sophie Van Nesten (32), de trotse ouders van de tweejarige Jitse. ‘Onze families hebben ons enorm gesteund. Ook toen we besloten om kinderen te krijgen. Ondanks een verplichte cursus, een stapel procedures en een administratieve rompslomp, zijn we zeer gelukkig. Uiteindelijk is alles nog goed gekomen. En het resultaat was meer dan de moeite waard.'

Toch is alles niet één roze wolk. De grootste frustratie van Vlaamse lesbische kopels is nog steeds het gebrek aan heldere regels rond het ouderschapsverlof. Onder andere daarom trokken Nele en Sophie samen met dochter Jitse naar de Lesbienne Dag (L-Day) in Gent. Om meer te weten te komen over adoptie en de rechten van lesbische koppels', volgens Sophie.

‘Eerst wisten we er niet veel van. Als partner heb ik wettelijk gezien geen recht op ouderschapsverlof. Ik moest mijn verlofdagen opsparen voor de geboorte van Jitse. Onrechtvaardig, want voor een heterokoppel kan dat in een vingerknip geregeld worden. Lesbische koppels hangen vandaag de dag nog steeds af van de goodwill van hun werkgever. Het gebrek aan ouderschapsverlof was niet de enige reden waarom Nele en Sophie naar Gent trokken. 'Het is ook de ideale gelegenheid om samen te komen en eindelijk komaf te maken met het stereotype beeld van lesbiennes,' aldus Nele.

Mee praten over lesbisch ouderschap: Klik hier ook over homo ouderschap, vragen, vertel je verhaal, nieuws enz.

Eerder kon je bij ons lezen:
Studie over hetero, homo, lesbi en eenoudergezinnen.
Lesbisch koppel beter dan hetero koppel voor kinderen.
Lesbisch vaderschapsverlof is nog maar deels een feit in Vlaanderen.
Nederland: Lesbisch ouderschap en homo,lesbi adopties uit Amerika.
Amerika: 22 jaar lang onderzoek naar lesbisch ouderschap, de resultaten.

Bron: hetnieuwsblad.

Dit bericht is gepost op 23 November, 2009 en 5898 keer gelezen.