Europese holebi's & transgenders gaan voluit voor asielzoekers.«avaria persmededeling:
Europese koepel van holebi's en transgenders (ILGA-Europe) gaat voluit voor asielzoekers

Een nooit gezien aantal deelnemers was aanwezig op de jaarlijkse conferentie van de Europese koepel van holebi's en transgenders (ILGA-Europe) van 28 oktober tot 1 november op het eiland Malta. De Belgische delegatie (foto) keerde terug met het goede nieuws dat ILGA-Europe zich intenser gaat bezighouden met asielzoekers die omwille van hun seksuele geaardheid of genderidentiteit hun land moesten verlaten.

De Algemene Vergadering van Ilga-Europe besliste dat asielbeleid, specifiek voor holebi's en transgenders, een prioriteit wordt. "Dit is goed nieuws", zegt Yvan Brys van «avaria. "In BelgiŽ worden we meer en meer met deze problematiek geconfronteerd. Diverse aangesloten groepen bij «avaria zijn hierrond reeds actief. We mogen zeggen dat we flink wat expertise in huis hebben die we zo snel mogelijk willen delen met de betrokken instanties."

Een tiental activisten van diverse organisaties uit BelgiŽ namen deel aan de jaarlijkse conferentie. Ze waren in het gezelschap van ruim 300 activisten uit 48 Europese landen. Dat is het grootste aantal deelnemers ooit. Een delegatie van ILGA-Europe werd op 27 oktober ontvangen door president Dr. George Abela van Malta.

Ook de Belgische overheid was vertegenwoordigd: Agna Smisdom (Voorzitter Commissie Gelijke Kansen en Stafverantwoordelijke voor het holebi/transgenderbeleid bij Gelijke Kansen Vlaanderen) en Marian Vandenbossche namen deel aan een internationaal overleg van ambtenaren. Michel Pasteel, directeur van het Belgische Instituut voor de Gelijkheid van vrouwen en mannen, sprak de conferentie toe over het Belgische transgenderbeleid.

Frits Huffnagel, vice-burgemeester van Den Haag, nodigde in zijn toespraak de aanwezigen uit voor de volgende conferentie die in 2010 in zijn stad zal plaatsvinden.

Bron: Email aan holebi.info van «avaria.

Dit bericht is gepost op 05 November, 2009 en 3168 keer gelezen.