Onkelinx moet optreden tegen bloeddonatieverbod voor homo's.Belgié: De Coming Out van minister van Onderwijs en Gelijke Kansen, Pascal Smet heropent in ons landje (opnieuw) het debat over bloeddonatie en homoseksualiteit.

In een filmpje op de website van het Rode Kruis roept Smet iedereen op bloed te geven. 'Want bloed geven, is leven geven'. Maar de minister mag zelf wel geen bloed geven, omdat hij homo is. Het Rode Kruis sluit homomannen uit wegens het risico op hiv, net zoals mensen met een piercing of tatoeage tijdelijk zijn uitgesloten en bloedgevers die naar een streek zijn geweest waar malaria is.

De partij Ecolo heeft inmiddels laten weten hiermee niet akkoord te gaan. Ze zijn van mening dat het Rode Kruis homoseksuele mannen niet mag uitsluiten van bloeddonatie. De Franstalige groenen vragen daarom aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) het Rode Kruis moet opdragen om niet-discriminerende selectiecriteria te hanteren.

Minister Onkelinx zei vandaag op de RTBF-radio dat de kwaliteit van donorbloed van essentieel belang is. Het uitsluiten van bepaalde groepen draait rond risicogedrag eerder dan om geaardheid, stelde ze. De minister is bereid het debat hierover te voeren.

Open Vld liet enkele maanden geleden al weten dat men beter zou kijken naar het seksuele gedrag van een mens in plaats van naar de seksuele geaardheid. Kort daarna liet de NVA weten tegen homobloed te zijn. Homo's mogen wél bloed geven in: Italië, Portugal, Zweden, Rusland, Thailand en Zuid-Afrika. In andere landen is het net als bij ons verboden.

Mee praten over dit onderwerp: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Humo sprak met Vlaams minister van Onderwijs, Ja ik ben homo en dan?
Vlaamse holebi's vragen zich af, geeft Pascal Smet zelf ook bloed?
Rode Kruis campagne, Vlaamse homo's mogen geen bloed geven.
Open Vld: Seksueel gedrag, niet seksuele voorkeur telt inzake bloedgeven.
N-VA is tegen homo-bloed en plan Open-Vld.

Bron: demorgen.be en holebi.info

Dit bericht is gepost op 03 September, 2009 en 2337 keer gelezen.