Belgisch GSM-bedrijf berispt om janet en hollanders.Hasselt: Gsm-operator Mobile Vikings moet een deel van zijn campagne stopzetten. Omdat de JEP (Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame) bezwaren maakt tegen sommige woorden.

Het piepjonge Mobile Vikings bedrijfje uit Hasselt dat gratis internet op de gsm promoot lanceerde van de zomer een campagne om jongeren aan te trekken, dat deden ze met affiches, folders en bierkaartjes. Met daarop slogans als: 'Gratis is voor janetten, en voor Mobile Vikings want die hebben gratis internet op hun gsm' werden in verschillende versies verspreid met in plaats van het woord 'janetten' ook 'Hollanders', 'bomma's', 'bospoepers' en 'sletten', samen met nog een aantal Waalse versies.

Maar al snel na de lancering liepen de eerste klachten bij de JEP binnen. Na grondig onderzoek kwam de uitspraak: de woorden 'janetten' en 'Hollanders' mogen niet meer worden gebruikt, de andere woorden zoals 'bospoepers' en 'sletten' mag nog wel. De Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame stelde vast dat de campagne specifiek gericht is op jongeren, maar volgens de Jury kan het niet dat een bevolkingsgroep in reclameboodschappen in het belachelijke getrokken wordt. De versies zijn kwetsend en kleinerend, volgens de jury. 'De bevolkingsgroepen Vlamingen, Hollanders en janetten worden door het bedrijf gelijkgesteld met een scheldwoord', zegt juriste Karin Laes van de JEP. 'We hebben gevraagd om ze niet meer te gebruiken en te verwijderen van de website.'

Volgens Koen Delvaux, marketingman van Mobile Vikings waren de slogans als grap bedoeld. "inds de crisis slaan ze ons om de oren met het woord gratis. Wij vonden dat er over, net daarom besloten we nog een stap verder te gaan en de gratis-boodschap in het belachelijke te trekken." Delvaux noemt het vervolgens belachelijk dat de andere woorden wel kunnen. "Het is een beetje kleinzerig, want de campagne was net bedoeld om de draak te steken met het hokjesdenken in onze maatschappij."

Mobile Vikings kan tegen deze uitspraak in beroep gaan, maar zal dat niet doen. 'We zijn maar een klein, beginnend bedrijfje. We kunnen dit aanvechten, maar tegen dat er uitspraken vallen, zou de campagne al voorbij zijn. Gebruikers wezen ons erop dat we dat gratis internet meer en op een andere manier in de verf moeten zetten. We denken aan een roadshow.'


Bron: destandaard.be

Dit bericht is gepost op 13 August, 2009 en 2893 keer gelezen.