Je leest:

Holebi's blij met Vlaams regeerakkoord.«avaria (voorheen: Holebifederatie) en Wel Jong Niet Hetero (de landelijke holebi-jeugdkoepel) reageren positief op het Vlaamse regeerakkoord. Wel hopen ze dat er voldoende middelen zullen worden vrijgemaakt om de ambitieuze doelstellingen met betrekking tot holebi's en transgenders te realiseren.

Het akkoord zegt ondermeer: "Samen met de holebi- en transgendergemeenschap ontwikkelt de overheid een welzijns-, gezondheids-, gezins-, jeugd- en onderwijsbeleid dat actief inspeelt op de specifieke noden en behoeften van de doelgroep. We binden de strijd aan met de stereotiepe opvattingen over holebiís en transgenders." «avaria en WJNH zijn blij dat deze intenties voor het eerst met zoveel woorden in een regeerakkoord staan.

Ook het voornemen om de strijd aan te binden met "genderstereotiepen waar dan ook in de samenleving" wordt geapprecieerd. «avariawoordvoerder Yvan Brys: "Dit komt tegemoet aan ons nieuwe mission statement: opkomen voor holebi's en transgenders."

Het ondersteunen van gezinnen, "van welke samenstelling ook" en het organiseren van een Staten-Generaal over adoptie betekent een ondersteuning voor holebi's met kinderen of een kinderwens. De regering belooft in het kader van deze Staten-Generaal specifieke aandacht te zullen hebben voor adoptie door personen van hetzelfde geslacht.

Het aanmoedigen van het vrijwilligerswerk, de aandacht voor de eerstelijnswelzijns- en gezondheidszorg en de preventieve gezondheidszorg zijn stuk voor stuk positieve punten. Belangrijk is zeker dat het preventiebeleid voor seksueel overdraagbare infectieziekten sterker op de risicogroepen zal worden georiŽnteerd. «avaria heeft er al meermaals op gewezen dat er belangrijke inspanningen nodig zijn in de strijd tegen de verdere uitbreiding van hiv. want 1 op de 20 mannen die seks hebben met mannen is besmet met het virus. Ook de volgehouden aandacht voor de preventie van depressie en suÔcide is belangrijk voor holebi's. WJNH-woordvoerder Iris de Caluwť: "Uit recent onderzoek blijkt nog eens dat jongeren (en zeker meisjes) de gevolgen van het holebi-zijn soms zwaar om dragen vinden. Depressie, zelfmoord en zelfverminking komen gemiddeld significant vaker voor bij lesbische en biseksuele meisjes dan bij hetero-jongeren."

De Vlaamse Regering voorziet een verhoging van de budgetten voor alle vrijwilligersorganisaties die zich bezig houden met welzijn en gezondheid. Hier vraagt «avaria voldoende middelen voor de Holebifoon. Yvan Brys: "Het kan niet langer dat deze hulplijn, in tegenstelling tot alle andere, geen structurele werkingsmiddelen krijgt. Het grote aantal oproepen dat de Holebifoon te verwerken kreeg bij het overlijden van Yasmine geeft aan hoe belangrijk deze is."

In verband met onderwijs ziet de holebibeweging meerdere aandachtspunten. Iris de Caluwť (WJNH): "Alarmerend is dat de sluimerende intolerantie jongeren beperkt in hun zelfrespect en geen stimulans tot recht op eigenheid geeft. We willen dat holebiseksualiteit en gender expliciet worden opgenomen in de eindtermen van het secundair onderwijs, verplicht aan bod komen in de lerarenopleidingen en besproken worden in het basisonderwijs. Jongeren hebben recht op informatie over waar ze terecht kunnen met vragen rond hun seksuele identiteit."

Yvan Brys («avaria): "De regering stelt hoge verwachtingen, die enkel ingevuld kunnen worden als er ook voldoende extra financiŽle middelen voor worden vrijgemaakt. We zullen erop toezien dat er ook effectief werk wordt gemaakt van alle beloftes, en bieden de overheid graag onze hulp en expertise aan."

holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 13 July, 2009 en 1747 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

17 oktober 2020 - Mister Gay Belgium

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Nieuw Vlaams dating programma op komst met Jani Kazaltzis.

 

Aandacht voor geweld tegen holebi's & transgenders met viooltjes in Antwerpen.

 

Minderjarige riskeert celstraf voor homofobe aanvallen in Brugge

 

Antwerp Pride (5-9 augustus), wat gaat nog door en wat niet - en toch nog veel fun online.

 

Antwerpen: holebi & trans+ gerelateerde info n.a.v coronavirus + nuttige links

 

Queer Arts Festival Antwerp past programma aan vanwege coronavirus.

 


Buitenlands nieuws

Lesbische asielzoekster overgoten met kokend water in Nederland.

 

Voor het eerst twee superhelden gehuwd in Marvel strip.

 

Al 26 transgender personen vermoord in de Verenigde Staten dit jaar.

 

Homo en biseksuele mannen hebben minder seks in het coronavirus tijdperk.

 

Elite jongensschool onder vuur om wat men vertelt over holebi's & transgenders.

 

Nederlandse holebi intersekse en trans+ federatie roept overheid op iets te doen aan toenemend geweld.

 

Noord-Ieren kregen zwaar homofobe pamfletten in hun bus.

 


Showbizz & Sport

Disney Plus viert homo songwriting-genie en toneelregisseur in docu + trailer.

 

BBC kreeg klachten om lesbische tienerkus + video.

 

Meer dan 700 Britse artiesten strijden tegen racisme en holebi- en transfobie.

 

Presentator Andy Cohen mag geen coronavirus patienten redden omdat hij homo is.

 

Vijfvoudig kampioen sporter en wereld & Europees medaillewinnaar komt als biseksueel uit de kast.