Stad Antwerpen heeft geen geld voor holebi spelen.De organisatoren van de World Outgames 2013 in Antwerpen trekken aan de alarmbel. Als er niets veranderd komt er geen evenement. De overheden komen niet over de brug en de bedrijven haken af door de crisis.

"Discriminatie op basis van seksuele geaardheid is echt nog aan de orde en in het bijzonder in (top)sport. Gezien de vele signalen van de afgelopen week en maanden, twijfelt niemand nog aan de noodzaak van een EuroGames of World Outgames. Ook binnen Europa is dit zeker nog geen evidentie noch in de rest van de wereld.", aldus de organisatie.

"Na de succesvolle EuroGames in Antwerpen in 2007, waar ook het charter rond holebi's in sport werd ondertekend door verschillende factoren, waaronder Stad Antwerpen, de Vlaamse minister voor Sport, de Belgische Voetbalbond, etc..., was iedereen het unaniem eens dat dit smaakte naar meer en groter."

De World Outgames zijn een vierjaarlijks evenement dat negen dagen duurt, waarop holebiís en vrienden hun krachten meten in een dertigtal sporten en elkaar ontmoeten op een congres over onder meer holebirechten. De eerste editie vond in 2006 in het Canadese Montreal plaats, dit jaar is Kopenhagen aan de beurt en in augustus 2013 Antwerpen.

In oktober van vorig jaar kreeg Antwerpen de World Outgames 2013 toegewezen, dit was vooral te danken aan de succesvolle organisatie van de Euro Games voor holebi's in 2007. Men zou ruim 10.000 deelnemers en een bezoekersaantal van ruim 250.000 mensen, verdeeld over tien dagen in sport, cultuur, mensenrechten congres, party's en vele andere activiteiten verwachten.

Maar er is een probleem. De organisatie van de World Outgames kost acht tot tien miljoen euro. Ten laatste 1 juli moet de Antwerpse organisatie een getekend contract en een eerste schijf van 150.000 euro betalen aan de Glisa (Gay and Lesbian International Sports Association). En dat geld is er niet.

De stad en provincie Antwerpen zouden wel logistieke steun willen geven maar geen geld. En de federale overheid die wel geld wil geven, via de Nationale Loterij, wil dat pas vanaf 2010 doen. De Vlaamse en Europese overheden hebben het dossier doorgeschoven naar de nieuwe legislatuur. En daarnaast zijn er nog de vele bedrijven die door de crisis aarzelen hun financiŽle steun te garanderen. Dit alles heeft tot gevolg dat er mogelijk geen spelen komen.

Eerder kon je bij ons lezen:
Vlaamse holebi's willen voetbalbond helpen.
Belgisch voetballer zegt: Geef mij maar een homo die 40 goals maakt.
Belgische profvoetballers tegen homo's.Bron: gva.be

Dit bericht is gepost op 14 June, 2009 en 2756 keer gelezen.