Vlaamse holebi's willen voetbalbond helpen.Holebifederatie persbericht:
Holebifederatie wil voetbalbond helpen

De voorbije dagen is heel wat te doen geweest rond de enquête van Sport/Voetbalmagazine waaruit blijkt dat 7 op 10 profvoetballers uit eerste klasse 'Neen' antwoorden op de vraag: "Is er plaats voor homoseksuelen in het eersteklassevoetbal?" De Holebifederatie reageerde met een opiniestuk in De Standaard.

"De voetbalwereld is een harde wereld waar macho's de dienst uitmaken. Voeg daarbij de wreedheid van het publiek en de terughoudendheid van sponsors en u weet hoe een homoseksuele voetballer zich voelt. Iedereen is het er over eens dat er homo's rondlopen in de topsport. Niemand neemt het voor hen op" schrijft Yvan Brys.

De Holebifederatie vindt dat de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dringend moet ingrijpen. "De KBVB ondertekende een charter tegen homofobie in de sportwereld, waarin ondermeer staat dat ze 'alle personen, ongeacht hun seksuele geaardheid, respectvol en evenwaardig behandelt en elke discriminatie terzake verwerpt'. De KBVB verbindt zich er toe: 'waakzaam te blijven en preventief op te treden tegen elk teken van beginnende discriminatie'. Waar wacht de bond op? " vraagt Yvan Brys zich af.

Homo's scoren trouwens beter als ze uit de kast zijn, beweert Yvan Brys: "Homofobie aanpakken op het veld en in de kleedkamers is niet alleen goed voor de homoseksuele spelers maar ook voor het voetbal zelf. Onderzoek toont aan dat holebi's op de werkvloer die hun seksuele geaardheid verbergen een lagere werktevredenheid, meer stress en een slechtere gezondheid hebben (Zzzzip onderzoek, 2004-2006). Het zou dus wel eens kunnen dat er meer gescoord wordt in het voetbal als homo's er zichzelf kunnen zijn. De Holebifederatie biedt haar expertise aan om het probleem mee aan te pakken".

Eerder had ook het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding aangekondigd hierrond ook acties te willen ondernemen samen met de KBVB. Meer info over het charter: Klik hier

Eerder kon je bij ons lezen:
Belgisch voetballer zegt: Geef mij maar een homo die 40 goals maakt.
Belgische profvoetballers tegen homo's.

Bron: E-mail aan holebi.info van de holebifederatie.

Dit bericht is gepost op 12 June, 2009 en 2969 keer gelezen.