Vlaams pionier holebistudies overleden.Holebifederatie persbericht:


Op woensdag 27 mei is prof. dr. John Vincke overleden. De Holebifederatie brengt hulde aan deze pionier die zowel op wetenschappelijk als maatschappelijk gebied de grenzen heeft verlegd voor holebi's. De holebigemeenschap heeft veel aan hem te danken.

Dankzij het sociologisch onderzoek van de Gentse hoogleraar kwam er meer objectieve kennis over de levensstijl en de seksualiteitsbeleving van holebi's. Daardoor beschikten de Vlaamse holebibeweging en de Vlaamse overheid voor het eerst over concreet materiaal om een degelijk en onderbouwd beleid uit te stippelen.

Belangrijke resultaten van zijn werk zijn terug te vinden in de studies 'Mannen met mannen - welzijn, relaties en seksualiteit' (1991) 'Over homojongeren en de media' (1999) en het 'Zzzip onderzoek over doelgroep holebi's '(2006).

In 2000 publiceerde hij choquerende zelfmoordcijfers bij holebi-jongeren.
(terug tevinden in: Van Heeringen, C. & Vincke, J. (2000). Suicidal acts and ideation in homosexual and bisexual young people: a study of prevalence and risk factors. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 35 (11), 494-499.)

Ook in de strijd tegen hiv heeft John Vincke de bakens verzet. Yves Aerts van de Holebifederatie: "In de jaren '80 was hiv een stigma dat als een zwaard van Damocles boven de holebigemeenschap hing. Decennia van emancipatiestrijd dreigden verloren te gaan. John Vincke schoof toen de stelling: 'Aids is geen homoziekte, aids is een homozaak' naar voor. Dit stimuleerde de holebibeweging om de strijd tegen hiv te voeren vanuit een perspectief van zelfrespect, weerbaarheid en solidariteit."

John Vincke was ook een inspirerende mentor voor een nieuwe generatie onderzoekers die zijn werk voortzetten.

John Vincke vocht al een hele tijd tegen kanker. Hij besliste gisteren om de strijd te staken en voor euthanasie te kiezen. Hij overleed in het bijzijn van zijn echtgenoot, ouders en enkele goede vrienden. De Holebifederatie betuigt haar medeleven en wenst hen heel veel sterkte toe.holebi info eigen berichtgeving.

Dit bericht is gepost op 29 May, 2009 en 1784 keer gelezen.