30 jaar na de eerste Belgische holebi Pride, een bezinning.Holebifederatie bezint over toekomst, 30 jaar na de eerste Belgische Pride

Op 4 mei 1979, 30 jaar geleden, vond de allereerste Belgische Roze Zaterdag (nu gekend onder de naam Belgian Lesbian and Gay Pride) plaats in Antwerpen. (16 mei gaat de 14de editie door). De Holebifederatie grijpt dit moment aan om terug te blikken maar vooral om zich te bezinnen over de toekomst. Op 25 juni organiseert ze daarom het colloquium 'Pink Power. Verleden en toekomst van de holebibeweging.'

Het is 40 jaar geleden dat de Stonewall-rellen in New York het begin van de georganiseerde holebibeweging inluidden. Het wereldwijde gebruik om jaarlijks holebi-optochten te organiseren, is daar een gevolg van geweest. Vandaag is het 30 jaar geleden dat dit voor het eerst in ons land gebeurde.

De juridische en maatschappelijke situatie voor holebi's was toen helemaal anders dan vandaag. De holebibeweging heeft de grote juridische eisen verwezenlijkt: artikel 372bis, dat een andere leeftijd voor seksuele meerderjarigheid instelde voor holebi's dan voor hetero's, werd afgeschaft. De antidiscriminatiewet werd een feit en het burgerlijk huwelijk en adoptie werden opengesteld.

"We mogen niet vergeten waar we vandaan komen, maar we moeten ook alert blijven voor de toekomst," zegt Yves Aerts. Een nieuwe maatschappelijke realiteit vraagt nieuwe strategieŽn en prioriteiten".

Op 25 juni pakt de Holebifederatie uit met haar nieuwe naam, nieuw logo en de nieuwe huisstijl. Ook het holebimagazine ZiZo wordt volledig in een nieuw kleedje gestopt en zal maandelijks in plaats van tweemaandelijks verschijnen.

In 2010 vangt voor de Holebifederatie een nieuwe beleidsperiode aan. Het colloquium wordt aangegrepen om de aanpak voor de toekomst te voeden. "Er zijn heel wat open liggende vragen voor de toekomst," zegt Yves Aerts. "Hoe gaan we ons internationaal werk invullen? Hoe kunnen we banden smeden met de vrouwenbeweging, of met de transgendergemeenschap? Hoe kunnen we adequater omgaan met de diversiteit binnen onze beweging? Hoe kunnen we de hiv-preventie voor homomannen versterken?"

Het colloquium zal deze onderwerpen belichten. Het vindt plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen op donderdag 25 juni. Info en inschrijven: Klik hier

Bron: E-mail aan holebi.info van holebifederatie.be

Dit bericht is gepost op 06 May, 2009 en 1668 keer gelezen.