Open Vld senator komt op voor holebi's in IrakWrede vervolging holebiís in Irak: diplomatieke druk alleen volstaat niet meer:

Senator Margriet Hermans is verbouwereerd over de gruwelijke wijze waarop onlangs 63 holebiís in Irak werden gemarteld en omgebracht. De slachtoffers werden op uiterst wreedaardige en mensonterende wijze gemarteld en de daders, veelal fundamentalistische milities, worden niet bestraft.

Senator Margriet Hermans (Open Vld) wees reeds in 2006 via diverse parlementaire vragen op de toename in de vervolging van holebiís in Irak: ďSedert de oproep van Ayatollah Ali al-Sistani op 16 maart 2006 om holebi's te vermoorden, en liefst op een zo wreed mogelijke manier, werden in 2006 maar liefst 350 homoís vermoord.Ē.

Op haar vraag bevestigde de minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (Open Vld) reeds in 2006 dat holebiís in Irak steeds vaker het doelwit zijn van fysiek geweld en zelfs het slachtoffer van moord, met name als gevolg van op straat of door moslimmilities gepleegd geweld. Hij gaf aan dat BelgiŽ met klem deze praktijken, die indruisen tegen de waarden waarvoor de internationale gemeenschap opkomt, veroordeelt.

Door deze internationale druk namen het aantal incidenten tegen de holebiís in Irak af, doch sinds 2009 neemt het aantal incidenten, martelingen en moorden in sneltempo toe.

Holebiís worden heden door milities gemarteld. Ook worden zij systematisch vervolgd en de namen van vermeende holebiís worden uitgehangen in de straten met de niet mis te verstane boodschap dat ze vogelvrij worden verklaard.

De heropflakering van de holebivervolging wordt net als in 2006 veroorzaakt door een fatwa vanwege moslimextremisten, aldus senator Hermans. Ook minderjarigen worden niet gespaard. Zo verwijst de senator naar een incident dat plaatsvond op 15 mei 2006 waarbij een 14-jarige homo werd doodgeschoten door een politieman vanwege zijn seksuele geaardheid. Uit de fotoís die op het internet circuleren van de recente slachtoffers blijkt ook hier dat er onder de slachtoffers minderjarigen zijn.

Margriet Hermans vraagt een krachtdadig optreden van ons land en onze EU partners: ďWijzelf en de internationale gemeenschap mogen niet langer lijdzaam toekijken naar deze misselijkmakende slachtpartijen. Ik ga deze week nog vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, om op Europees niveau een zeer krachtig signaal te geven. Meer bepaald pleit ik ervoor om al onze hulp en deze van de EU partners aan Irak afhankelijk te maken van het respecteren van de mensenrechten in het algemeen en de rechten van de holebiís in het bijzonder.Ē.

Zolang de overheid in Irak niet daadwerkelijk optreedt tegen het martelen en doden van al of niet vermeende holebiís waarvan sommige zelfs nog niet meerderjarig zijn, mag er wat mij betreft geen euro meer van onze belastingbetalers vloeien naar Irak. De eerdere pogingen vanwege de internationale gemeenschap waarbij men enkel diplomatische druk uitoefent werken immers klaarblijkelijk niet, aldus Margriet Hermans. Verder moet ons land slachtoffers die uit Irak komen en er werden vervolgd voor hun geaardheid politiek asiel verlenen.

Senator Margriet Hermans (Open Vld)

Eerder kon je bij ons lezen:
Gruwelijke martelingen van homoís in Irak swingen de pan uit.
Verschrikkelijke anale martelingtechnieken voor homoís in Irak.
Amnesty International valt President Irak aan over homomoorden.Bron: email aan holebi.info

Dit bericht is gepost op 27 April, 2009 en 2073 keer gelezen.