Nederland: Lesbisch ouderschap en homo,lesbi adopties uit Amerika.Nederland: De wettelijke voorschriften inzake donorzaad maken het voor Nederlandse lesbische koppels moeilijk in aanmerking te komen voor een IVF behandeling. Dat zegt de Commissie Gelijke Behandeling.

Het probleem kwam naar boven toen een lesbisch koppel een klacht indiende bij het centrum. Ze werden in een bepaald ziekenhuis geweigerd met een beroep op de wet om een IVF-behandeling uit te laten voeren met donorzaad. Het centrum oordeelde dat dit discriminatie is omdat alle lesbische koppels worden uitgesloten van zo'n behandeling en omdat zij per definitie altijd zijn aangewezen op donorzaad.

Toch is onderscheid gerechtvaardigd omdat het ziekenhuis gebonden is aan wettelijke voorschriften. Maar na onderzoek blijkt dat hetzelfde ziekenhuis een heteroseksueel koppel wel behandelde met donorzaad. Het ziekenhuis liet weten dat het met een beroepsgeheim rond deze uitzonderingszaak geen commentaar heeft. Daardoor oordeelde het centrum dat het ziekenhuis in de praktijk wl onderscheid maakt op basis van seksuele geaardheid. Voor lesbische koppels die gebruik willen maken van IVF met een bekende donor is dit oordeel een belangrijke doorbraak. Er wordt gewerkt aan een wetswijziging om aan deze vorm van discriminatie een einde te maken.

Daarnaast blijkt dat het vanaf heden voor Nederlandse homo en lesbische koppels moeilijker zal worden om een kindje te adopteren vanuit de Verenigde Staten. De adoptie procedure voor een adoptie uit Amerika zal strenger worden gecontroleerd. Het Haags Adoptieverdrag, dat Nederland en de Verenigde Staten hebben ondertekend, schrijft voor dat eerst gekeken moet worden of kinderen in de eigen omgeving of in het land van geboorte kunnen worden geplaatst. De Nederlandse politici twijfelen of dat in de VS voldoende gebeurt.

Verzoeken voor volledige bemiddeling bij adoptie zullen enkel nog in behandeling worden genomen wanneer het gaat om kinderen van vijf jaar en ouder. Daarnaast moeten de kinderen zijn opgenomen in het Amerikaanse pleegzorgsysteem of moeten zij in bijzondere omstandigheden verkeren, bijvoorbeeld op grond van een medische indicatie.

De verscherping treft vooral homo koppels la Paul de Leeuw & Stephan Nugter en Peter van der Vorst & Sander Schreurs, die een kind uit de VS willen adopteren. Nederlandse holebi organisaties zijn niet blij met de verstrenging en stellen dat dit een vorm van holebi discriminatie is. Want Wereldwijd zijn er miljoenen kinderen die in moeilijke omstandigheden leven. Veel homo en lesbische koppels willen deze kinderen een warme thuis geven maar door de verstrenging wordt de deur bijna dichtgegooid klinkt het.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: nieuwe adoptiewetgeving homo & lesbi koppels.


holebi info - eigen berichtgeving - copyright @ holebi.info

Dit bericht is gepost op 22 April, 2009 en 3635 keer gelezen.