Je leest:

Jos Brink keert terug naar theater Carré.Op vrijdag 17 april keert de op 17 augustus 2007 overleden Nederlandse (hoorspel)acteur, cabaretier, musicalster, producent, columnist, schrijver, predikant, radio- en televisiepresentator: Jos Brink, terug naar theater Carré in Amsterdam. Waar hij meermaals grote successen vierde. Die dag wordt er een borstbeeld van hem onthuld gemaakt door kunstenaar Kees Verkrade. "Hij zou zó vereerd zijn als hij dit wist'', zegt zijn weduwnaar Frank Sanders. ''Als het beeld glimt, is het van trots."

Een kippenvelmoment was het, toen Frank Sanders voor het eerst het borstbeeld van zijn overleden partner Jos Brink zag, in het atelier van Kees Verkade in Monaco. Sanders reisde toen samen met Jos voormalig assistent Paul van Ewijk, die hij altijd 'mijn zoon' noemde. Verkade weet het nog precies: ''Als arbeidsvitamine voor mezelf, had ik een cd'tje opgezet van Il Divo, de vier zangers met de gedragen stemmen.'' Die muziekkeuze riep bij zijn bezoek meteen tranen op. ''Want ze hadden precies hetzelfde liedje gedraaid toen ze Jos in 2007 in zijn kist legden. Wonderlijk, toch? Puur toeval.. of bestaat dat niet?''

Verkade woont al geruime tijd in Monaco maar had een goede band met Brink en Sanders. Hij trad ooit een keer op in het panel van Jos zijn show 'Wedden Dat...?' Zo'n herinnering helpt als je aan een beeld begint. Dan ken je de sfeer waarin hij leefde. Maar die herinnering was natuurlijk te weinig om als basis voor een beeld te dienen. Daarom was ik blij met de foto's en de stapel dvd's die ik van Frank kreeg, met zijn televisieshows en musicals. Die draaide ik allemaal af. Steeds als er een detail van zijn gezicht in beeld kwam dat ik nog niet kende, spoelde ik weer even terug om zo'n plaatje in mijn hoofd vast te zetten, en dan kon ik weer verder.

Sanders was erg onder de indruk van het beeld. "Het was confronterend, maar ook heel vertrouwd om weer oog in oog met Jos te staan. Hij was levensecht, pure kunst waarin je de hand van de meester herkent." Er was alleen een kleine opmerking over de schedel en het haar van Brink, dat zowel Sanders als van Ewijk liever anders hadden gezien. Verkade: ''Ik heb de mannen naar mijn zwembad gestuurd en ben meteen aan de slag gegaan om het aan te passen. Toen ze zich hadden afgedroogd, was het helemaal hun Jos."

Beeldhouwer Verkade kreeg de opdracht van Hein Jens, de directeur van Carré. De 'terugkomst' van Jos Brink naar het prestigieuze theater aan de Amstel onderstreept diens bijzondere band met het gebouw. In de stoelen van deze cultuurtempel droomde hij als kind van een toneelloopbaan, hier trok hij volle zalen met zijn musicals en na zijn overlijden stond zijn kist hier in de foyer, waar zijn publiek afscheid van hem nam.

In de wandelgangen van Carré staan inmiddels al twee borstbeelden van Verkade. De bronzen André van Duin en die van ircusdirecteur Oscar Carré, de grondlegger van het theater. Daarnaast staan er in de wandelgangen ook nog beelden van Youp van 't Hek, Herman van Veen en Toon Hermans, deze zijn gemaakt door andere kunstenaars.

Het borstbeeld van Jos Brink wordt vrijdag 17 april onthuld, percies twintig maanden na zijn overlijden. Dat dat in de week na Pasen is, het feest van verder leven na de dood, vindt Sanders 'heel passend'. ''Die religieuze invalshoek is erg Jossig. ''Wat zou hij vereerd zijn geweest, als hij het kon zien. Hij zou opstijgen van trots, maar dat heeft hij vast al gedaan." Als vaste bezoeker van Carré zal Sanders regelmatig bij het beeld van zijn vriend gaan 'buurten'. ''Als ik hem daar dan even gedag kan zeggen, is hij toch weer een beetje bij me.''

Eerder kon je bij ons lezen:
Twee prijzen naar Jos Brink vernoemt, één uitgereikt door weduwenaar.
Frank Sanders eenzaam zonder echtgenoot Jos Brink.


Bron: parool.nl

Dit bericht is gepost op 09 April, 2009 en 2962 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

29 oktober 2028 - Geen partys
04 mei 2030 - Klik activiteiten / kalender

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Covid19, reacties: gezondheid, viroloog, bezorgde lezertjes, maatregels, video.

 

Boer Tristan zeer verliefd op Nederlander Lucas.

 

Antwerpse holebi & trans jongeren stoppen ermee.

 

Holebi Filmfestival volledig afgelast.

 

Holebi- en transfobie melden in Vlaanderen heeft altijd zin.

 

Film over transgender kleuter wint prijs op filmfestival Gent.

 

Boek Julian over Belg Nederlands lesbisch koppel wordt verfilmd.

 

Uniek: Vlaamse holebi & trans+ federatie sluit officieel samenwerkingsakkoord met Unia.

 

Belgie lijkt nog niet helemaal klaar voor niet-binaire personen.

 


Buitenlands nieuws

Holebi's zwaar vernederd om ze nadien op te sluiten.

 

Fransen komen met 42 punten plan in strijd tegen holebi & transfobie

 

TikTok sluit zich aan bij andere sociale media om pro conversie therapie berichten te verbieden.

 

Paus zegt achter geregistreerde partnerschappen voor homo's en lesbiennes te staan.

 

Honderden (hetero) tiener jongens gingen als protest in rok naar school.

 

Eerste minister kust echtgenoot live op Tv na zesde politieke overwinning.

 


Showbizz & Sport

Kinder- jeugdboekje van RuPaul op komst (+ links).

 

Uniek: een op Elton John , geïnspireerde Barbie.

 

Een beroemde lesbienne is snel gehuwd uit angst voor afschaffing homohuwelijk.

 

Trailer lesbische muzikale film, met een top cast gelanceerd.

 

Niet-binaire ster uit Arrow stapte zopas in het huwelijksbootje met niet-binaire ster.