Kritiek op paus om diens uitspraken rond aidsbestrijdingTijdens zijn Afrika-reis heeft paus Benedictus XVI herhaald dat de katholieke kerk tegen het gebruik van condooms blijft om de aidsepidemie tegen te gaan. Zijn uitspraken lokken kritiek uit, ook in ons land.

'Jammer dat de paus dit standpunt blijft volhouden', zegt dokter Ludwig Apers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen op Radio 1. 'Het is natuurlijk een gekend standpunt van de katholieke kerk. Zeker in een continent waar HIV en aids een bijzonder groot gezondheidsprobleem is, is het jammer dat de paus dit standpunt volhoudt.'

ABC
Volgens Apers is het standpunt onrealistisch en houden de meeste experts en mensen die met volksgezondheid bezig zijn, het bij de ABC-strategie: ABC staat voor Abstinence (onthouding), Be faithful (beperk je tot n partner) en Condom use.

Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en HIV, betreurt de uitspraken van de paus omdat ze het werk van preventie-organisaties ondermijnen: 'Verschillende projecten in het verleden die focusten op het promoten van onthouding als preventiestrategie tegen HIV en ongewenste zwangerschappen, hadden n constante: ze faalden en waren zelfs contraproductief', meldt Sensoa.

Verbijstering
SP.A-senator en gynaecoloog Marleen Temmerman zegt verbijsterd te zijn over de uitspraken van de paus en bestempelt de uitspraken als 'een misdaad tegen de menselijkheid'. 'Misschien moeten we Benedictus opnieuw ter verantwoording roepen voor een tribunaal in Gent? Dat organiseerden we 15 jaar geleden al eens voor de vorige paus, die al even domme standpunten innam inzake condooms en voorbehoedsmiddelen', zegt Temmerman.

Voor een "verbijsterde" Belgische vicepremier en minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx getuigen de uitlatingen "in de 21ste eeuw - tegen de unanieme aanbevelingen van de wetenschappelijke wereld in - van een gevaarlijke doctrinaire visie. Deze verklaringen kunnen jaren van preventie en sensibilisatie teniet doen, met gevaar voor vele mensenlevens".

"Met alle respect voor de paus, en ik ben zelf katholiek, dit beleid vind ik absurd", zei gezondheidsexpert Karl Lauterbach van de sociaaldemocratische Duitse regeringspartij SPD tegenover de krant Hamburger Morgenpost.

Als leider van de Groenen bestempelde Claudia Roth de houding van haar landgenoot in het Vaticaan als "hoogst onverantwoord". "De paus zet daarmee een contraproductief, destructief, levensvreemd en levensvijandig beleid voort dat elke verstandige aanzet tot de strijd tegen de HIV- en aidsepidemie tenietdoet".

"Volwassenen en jongeren moeten weet hebben van de besmettingswegen en hoe men zich tegen aids kan beschermen", zei Regine Stachelhaus van de Duitse afdeling van Unicef tegenover het blad Klner Stadt-Anzeiger. Condooms vormen deel uit van de wereldwijde sensibiliseringscampagnes volgens het ABC-model waarbij C staat voor het gebruik van condooms. "Dat is onze duidelijke boodschap aan alle jongeren ter wereld".

Ook het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de uitlatingen van de paus. "Ik maak me ernstig zorgen over de consequenties van de uitspraken van de paus", zei een woordvoerder van het ministerie. "Ondanks dat het niet onze taak is om het beleid van een kerk te veroordelen, denk ik dat dit soort uitlatingen een gevaar zijn voor de volksgezondheid."Bron: via Patrick Sweetlove, huisarts Antwerpen.

Dit bericht is gepost op 18 March, 2009 en 4785 keer gelezen.