Belgische fotograaf vrijgesproken in India.De Belgische fotograaf François Matthys, ook bekend als Geatan Vandelanotte is afgelopen maandag na dertien maanden gevangenis in India eindelijk vrij gelaten. Hij riskeerde vijf jaar gevangenisstraf wegens het maken van naaktfoto's van beginnende meerderjarige mannenmodellen.

Geatan werd beschuldigd van pornografie maar na langdurig onderzoek bleek dat het ging om gewone naakt foto's van meerderjarige jonge mannen. Onze 52-jarige landgenoot zal al dertien maanden in een smerige cel in Mumbai, na deze lange lijdensweg werd hij afgelopen maandag vrijgesproken.

"Gedanst heb ik niet toen de rechter me net vrijsprak. Ik heb zelfs geen woord gezegd. Dat ging gewoon niet. Ik was geen meester over mijn gevoelens. Ik kon mijn tranen ook niet tegenhouden", vertelde Gaëtan Vandelanotte gisteren vlak na het vonnis vanuit de Indiase hoofdstad in een telefoongesprek.

De fotograaf vertelde dat hij na al die maanden nog amper geloofde in een goede afloop en dat hij sinds zijn arrestatie in India verschillende keren belegen was. De ochtend van zijn vrijlating liet de rechter nog weten dat de zitting zou worden uitgesteld waardoor Gaëtan er nog nauwelijks in geloofde. Na zijn vrijspraak liet hij meteen wegen dat hij het hier niet bij zal laten. "Ik wil een schadevergoeding omdat ik meer dan een jaar onschuldig vast zat. Maar of ik nu geld krijg of niet, ik vergeet nooit wat ik hier heb meegemaakt."

In 2003 werd hij gearresteerd na een anonieme klacht wegens het overtreden van de zedenwet door het maken van naaktfoto's. Omdat hij toegaf deze foto's te hebben gemaakt werd hij opgesloten in een sterk verouderde en beruchte gevangenis in Mumbai de Arthur Road Jail. Daar zat hij samen met 190 andere gevangenen in één cel waar eigenlijk slechts plaats was voor 50 gedetineerden. Slapen moest noodgedwongen recht op staande gebeuren. Dagelijks kreeg hij een homp brood of wat droge rijst.

"Ik wentel me niet graag in zelfbeklag. Maar wat ik in de gevangenis meemaakte, wens ik niemand toe. Daarom dat ik absoluut nooit terug wilde naar die gevangenis. De afgelopen maanden speelde ik dikwijls met de idee om India uit te vluchten. Illegaal, ja. Maar wat moest ik? Ik kreeg hier toch geen eerlijke behandeling. Door de bomaanslagen liet ik mijn vluchtplan varen. De grens met Nepal oversteken zonder papieren werd daardoor te gevaarlijk. Vandaag kan ik India langs de grote poort verlaten: dat is nog beter."

Tijdens Gaëtans gevangenschap overleed zijn vader, hij wilde hem bezoeken maar dat mocht niet omdat het hem verboden was het land te verlaten. Volgens Gaëtan hadden hij en zijn vader al dertig jaar een moeilijke relatie. "Als we elkaar niet zagen waren we vrienden, maar als we in elkaars buurt waren hadden we ruzie. Ik kan niet verklaren waarom. Het was gewoon zo. In de gevangenis nam ik me voor om na mijn vrijlating onze verloren jaren in te halen, ik zette een eerste stap met een brief maar hij schreef maar één keer terug. Ik dacht dat het nog allemaal goed zou komen tussen ons. Maar we hadden tijd tekort. Papa had kanker en stierf in april van vorig jaar toen ik nog in de gevangenis zat. Daarom dat ik naast opgelucht ook woest ben."

Kwaad op de twee blootmodellen is Vandelanotte naar eigen zeggen niet. "Zij hebben geen klacht ingediend. Die mannen waren zelfs blij met hun foto's. Ik heb me die foto's ook nooit beklaagd. Zelfs vandaag nog niet. Dat waren lichterotische foto's, kunstzinnig. Maar ik heb die mannen zeker nooit vernederd of pijn gedaan met mijn werk.' Vandelanotte wijst vooral de Indiase politie met de vinger. 'Zij hebben me bewust zwartgemaakt. Omdat ik een buitenlander was. Ze dachten geld aan me te verdienen. Het gerecht kan ik niet veel verwijten. Het heeft zijn werk gedaan. Hoe lang dat ook heeft mogen duren.' (Cynisch) Gisterenavond plande Vandelanotte een klein feestje. 'Normaal drink ik geen alcohol, maar straks zal ik toch iets drinken. Minstens één glas zelfs.' (lacht) De komende dagen zal Gastank Vandelanotte besteden aan zijn reisdocumenten en zijn in beslag genomen fotomateriaal te recupereren. 'Dan kan ik eindelijk terug naar huis. Naar mama. Want volgens mijn familie heeft ook zij niet veel tijd meer. Ze verblijft sinds kort in een home. Ik wil bij mama zijn als ze gaat."

Gaëtan hoopt in de toekomst opnieuw aan het werk te geraken als modefotograaf. "De mensen die me kennen weten dat ik onschuldig ben. Ik had ook nooit eerder een klacht aan mijn broek. Ik werkte eerder voor Elle, Olivier Strelli en G-Star. Ik hoop dat dit binnenkort weer kan."

In de toekomst hoopt Vandelanottte opnieuw aan de bak te komen als modefotograaf. 'De mensen die me kennen weten dat ik onschuldig ben. Ik had ook nooit eerder een klacht aan mijn broek. Ik werkte voor namen als Elle , Olivier Strelli en G-Star. Ik hoop dat dit binnenkort opnieuw kan.'

Eerder kon je bij ons lezen:
Belgisch fotograaf voor Indische rechtbank.


Bron: het nieuwsblad.be

Dit bericht is gepost op 19 February, 2009 en 2857 keer gelezen.