Britse politie geeft foto's homofoben vrij.Groot-BrittanniŽ: De politie van Portsmouth heeft foto's vrijgegeven van zestien mensen (zie foto) die gezocht worden wegens zich schuldig maken aan racistische en homofobische uitspraken tijdens een voetbalwedstrijd.

De Engelse voetbalbond FA (Football Association) stelde in 2007 regels op die zich richten op het uitbannen van homofobe spreekkoren. Racistische, homofobe, vrouwonvriendelijke of anderszins onfatsoenlijke spreekkoren zijn bovendien een misdrijf op grond van de Football Offences Act 1991 en kunnen bestraft worden met een boete van maximaal duizend pond en een stadionverbod.

De politie roept de Britse bevolking op om de zestien mannen te helpen identificeren zodat ze kunnen worden gearresteerd. Van de zestien mannen hebben inmiddels twee mannen zich vrijwillig gemeld bij de politie, ze werden gearresteerd, ondervraagd en na het betalen van een borgsom in afwachting van hun proces in vrijheid gesteld. Het gaat om een 28-jarige man uit Hampshire en een 36-jarige man uit Workingham.

Afgelopen juli werden negen supporters van Blackpool vanwege homofobe spreekkoren tijdens de wedstrijd tegen North End door een rechter veroordeeld tot een stadionverbod van een jaar. Twee van North End kregen een geldboete en een verbod van een jaar om het stadion van Blackpool te bezoeken. En eind oktober werden er nog homofobe spreekkoren gezongen tegen manager David Jones van Cardiff City tijdens een wedstrijd tegen Notingham Forrest, dit onderzoek is nog lopende.

In mei van dit jaar startte de campagne JUSTIN om homofobie in het Engelse voetbal aan te pakken. Deze campagne is vernoemd naar Justin Fashanu, de eerste en nog altijd enige openlijke homo profvoetballer ter wereld. De initiatiefnemers dringen er bij de FA op aan om van zijn sterfdag, 2 mei, de Justin Fashanu Day te maken. Op die dag zouden voetballers ter nagedachtenis van Fashanu een zwarte armband moeten dragen om daarmee gericht aandacht te vragen voor homofobie in het voetbal wereldje.

Eerder kon je bij ons lezen:
Over de hele wereld zijn er homo-voetbalteams.
Oostenrijk organiseert campagne homo's en voetbal tijdens EK.
Amerikanen haten voetbal omdat het een homosport is.


Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 13 December, 2008 en 1808 keer gelezen.