Je leest:

Nederland: Gedragscode privacywet einde van Coming-out holebi jongerenNederland: De gedragscode van het College Bescherming Persoongegevens (CBP) is het einde en de doodsteek voor Coming-outsites. Websites mogen van jongeren onder de zestien jaar geen persoonlijke informatie meer publiceren zonder de toestemming van de ouders.

Maar jongeren die bezig zijn met hun coming out als homo, lesbienne, biseksueel of transgender kunnen geen toestemming vragen aan hun ouders, en de vele websites zoals bijvoorbeeld jongenout.nl zijn juist een grote steun voor de vele jonge holebi's in Nederland en daarbuiten.

De Holebi belangenorganisatie het COC vraagt dan ook aan minister Hirsch-Balin van Justitie een onderzoek in te stellen naar de onbedoelde effecten van de privacywetgeving.

Jongeren tot zestien die zich aanmelden op een forum of een profiel willen aanmaken op een website hebben daarvoor eigenlijk de expliciete toestemming nodig van hun ouders. Voor jongeren die nog twijfels hebben rond hun seksuele geaardheid en voor jonge mensen die nog midden in hun coming-out zitten is dat een groot probleem.

Uit eerder Nederlands onderzoek blijkt dat jongeren rond hun 13 jaar al bezig zijn met hun coming-out, maar dat ze pas een paar jaar later zo ver zijn om het ook tegen de eigen ouders te zeggen. Internet is een belangrijke informatiebron en een manier om met leeftijdsgenoten in contact te komen en ervaringen uit te wisselen, als dit weg valt is er een groot probleem.

Want als de privacywet strikt wordt toegepast zal er volgens het COC een situatie komen waarbij jongeren (opnieuw) weer veel langer in de kast zullen blijven als homo of lesbienne.

Volgens het COC is dat onaanvaardbaar. "Het kan toch niet zo zijn dat jongeren die bezig zijn met hun seksuele geaardheid dat ze eerst toestemming vragen aan de ouders om op internet een profiel aan te maken. In Amerika wordt een ondergrens van dertien jaar gehanteerd". COC Nederland wil er geen misverstand over laten bestaan dat jongeren extra bescherming nodig hebben. Maar de wet schiet volgens het COC nu zijn doel voorbij.

Er zijn zo enkele grote bezwaren tegen het opslaan van informatie door beheerders van websites. Maar volgens het COC is het opslaan van informatie juist nodig om mensen met kwade bedoelingen af te schrikken en daders bij misstanden eenvoudiger te kunnen opsporen.

Ook het opslaan van de leeftijd is volgens COC-voorzitter Frank van Dalen belangrijk, en dit om de jongeren de beschermde omgeving te bieden die zij nodig hebben om hun identiteit te ontdekken en vorm te geven. De Holebi belangenorganisatie dringt er bij de minister van Justitie dan ook op aan om de wet bescherming persoonsgegevens te evalueren en de onbedoelde negatieve effecten ervan te repareren.

Daarbij is het volgens het COC belangrijk dat de wet aansluit op de praktijk van vandaag de dag, zodat homo en lesbische jongeren ook zonder eerst hun ouders te informeren een profiel kunnen aanmaken op profielensites voor holebi-jongeren.

Als oplossing ziet het COC een goed idee in een certificaat voor beheerders van jongerenwebsites, die goede beschermingsmaatregelen hebben genomen. Websites die zijn gecertificeerd zouden jongeren op jongere leeftijd dan zestien jaar die nu geldt zonder ouderlijke toestemming moeten kunnen toelaten, zodat het effect bereikt wordt dat bereikt moet worden.

Meer nieuws klik Home.

29.11.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 29 November, 2007 en 1450 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 

Eigenlijk is niemand 100 procent hetero, aldus Vlaamse seksuologe.

 


Buitenlands nieuws

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 

14-jarige transgender jongen mag van rechter door gaan met hormoontherapie.

 

Tweeduizend deelnemers op allereerste Gay Pride in Sarajevo.

 

Nederlandse webwinkel wil boeken rond zogenaamde wordt hetero therapie niet uit aanbod verwijderen.

 


Showbizz nieuws

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.

 

Verjaardag Freddie Mercury gevierd met leuke video animatie en weldra nieuwe verzamel cd-box + video.