Amsterdam: Onderzoek naar dader motieven holebi geweld.



Amsterdam: De gemeente gaat een onderzoek instellen naar de motieven van daders van geweld tegen homo's. Op dit moment is daar bijna niets over geweten, en uit het weinige dat ze weten blijkt enkel dat het meestal gaat om mannelijke daders van rond de 25 jaar.

Nederland en in het bijzonder Amsterdam heeft al een tijdje (opnieuw) te maken met homogeweld. In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er ruim 26 incidenten waarbij 26 daders (waarvan 13 van Marokkaanse afkomst) betrokken waren. Om meer informatie te verkrijgen over de motieven van de daders is verdergaand onderzoek nodig.

Gaat het bijvoorbeeld om jongens die zelf worstelen met hun homoseksuele gevoelens? of gaat het in het geval van Marokkaanse daders om jongens die zich door de samenleving gestigmatiseerd voelen, en zich daarom afreageren op een groep die in hun ogen lager op de maatschappelijke lader staat dan zijzelf? Of gaat het ook in hoge mate om puberaal treiteren en zijn homo's, maar ook bijvoorbeeld ouderen, daarbij een eenvoudig slachtoffer? Op deze en andere vragen wil men met het onderzoek een antwoord krijgen.

De Amsterdamse wethouder voor (homo) emancipatie Hennah Buyne en burgemeester Cohen willen met het onderzoek een beter inzicht in zowel beweegredenen als karakteristieken van daders krijgen. Dit is volgens beide nodig om te weten welke aanpak effectief is voor politie en justitie, maar ook voor de huidige inzet en ontwikkeling van nieuwe middelen of voorlichting.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en zal in juni 2008 worden afgerond. Daarbij krijgt het de medewerking van Politie Amsterdam-Amstel en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Meer nieuws klik Home.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nijmegen gaat homofobie harder aanpakken. (17.11.07)
Amsterdam: Opnieuw homo aangevallen, politie zoekt getuigen. (04.11.07)

23.11.07
Bron: blik op het nieuws.nl

Dit bericht is gepost op 23 November, 2007 en 1568 keer gelezen.



Reageer op dit bericht: