NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Nederland: Het homohuwelijk bestaat niet, maar is wel/niet nodig als woord!Nederland: Het homohuwelijk bestaat niet, maar is wel/niet nodig als woord!

Nederland: Het homohuwelijk bestaat niet, voor sommigen een absoluut feit voor anderen onjuist omdat het woord homohuwelijk volgens hen echt nodig is binnen de Nederlandse taal.

NOS-Ombudsman Ton van Brussel (foto), oordeelt dan weer dat het homohuwelijk wel bestaat en dat het woord terecht wordt gebruikt. In zijn wekelijkse column schrijft hij dat er regelmatig klachten binnen komen over het taalgebruik in het NOS journaal. Maar er zouden ook steeds meer klachten binnen komen inzake discriminerend of stigmatiserend gebruik van woorden of begrippen, volgens de ombudsman gaat het hierbij vooral om belangen organisaties die klagen.

Een van die klachten komt van Henk Krol, hoofdredacteur bij de Gaykrant. Hij stelt dat er in diverse uitzendingen van het NOS journaal de term het homohuwelijk wordt gebruikt. Maar zegt Krol, in Nederland kennen we helemaal geen homohuwelijk. Bij ons is gewoon op 1 april 2001 het burgerlijke huwelijk open gesteld voor homo's en lesbiennes, waarbij het dus gaat om het gebruik maken van hetzelfde instituut dat hetero koppels gebruiken. "We kennen in ons land toch ook geen jodenhuwelijk of Turkenhuwelijk. Door steeds maar die foute term het homohuwelijk te gebruiken, gaat er een verkeerde suggestie naar de kijker en luisteraar. Ik zal het woord stigma niet gebruiken, maar het komt aardig in de richting".

De NOS heeft een interne taalcommissie, die de redactie adviseert en op fouten wijst. Maandelijks verschijnt een taalbrief, met een waslijst aan fouten die de taalcommissie in de uitzendingen heeft gehoord, gezien of gelezen. Deze redactie reageerde als volgt:

"Dit pleidooi is niet nieuw, het woord homohuwelijk is helemaal ingeburgerd en ingeburgerde woorden dekken wel vaker niet helemaal de lading. Zo krijgen we ook regelmatig klachten van Verkeer en Waterstaat over de Betuwelijn, die wij niet langer de Betuwelijn zouden mogen noemen, omdat die is omgedoopt in Betuweroute. Dat homohuwelijk is ingeburgerd zonder enige discriminerende connotatie, blijkt ook uit de Van Dale, daarin staat het woord gewoon opgenomen, met als betekenis huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht".

De taalcommissie vroeg de afdeling Documentatie van de NOS om eens uit te zoeken hoe vaak het woord: het homohuwelijk, voorkomt in de handelingen van de Tweede Kamer. Van 1 januari tot 22 augustus dit jaar was dat 37 keer.

Volgens de commissie heeft de benaming het homohuwelijk ook een pragmatische kant, het zou goed passen in een nieuwstop. Ze stellen dat je bijvoorbeeld dat je in een nieuwstitel nooit zal lezen: discussie in Afghanistan over openstelling huwelijk voor homoseksuelen, maar je leest wel bijvoorbeeld: Afghanistan worstelt met homohuwelijk. Daar zit volgens de commissie niets discriminerend in.

Emeritus hoogleraar Piet van Sterkenburg, oud-hoofdredacteur van het Woordenboek der Nederlandse Taal heeft in de jaren tachtig zich bezig gehouden met onderzoek naar de taal van het NOS journaal. Daarbij liet hij weten dat de taal van het journaal behoort tot het hedendaagse Nederland en spiegelde in zijn algemeenheid wat er in het taalgebied aan woordgebruik in omloop is.

"Als de taal van het journaal niet de taal van de samenleving zou weergeven, dan loopt het journaal de kans onverstaanbaar te worden. En dat is echt wel het laatste wat een nieuwsrubriek nastreeft. Het betekent dat het NOS journaal als het om de taal gaat eerder de troepen volgt dan voor ze uit loopt. Daar staat tegenover dat de woordkeuze van het journaal de woordkeuze is die de samenleving beÔnvloed omdat de uitzendingen een miljoenen publiek hebben", aldus van Sterkenburg.

Conclusie: "Wanneer je de uitgangspunten van professor Van Sterkenburg en die van de Taalcommissie aan de klacht van Henk krol koppelt dan is zijn gelijk theoretisch. Er bestaat in Nederland inderdaad maar ťťn huwelijk, maar de taal kent ook andere wetten. In de jaren die vooraf gingen aan de openstelling van het burgerlijke huwelijk voor homo's en lesbiennes, werden de woorden: het homohuwelijk reeds gebruikt door homo's en lesbiennes zelf. Bovendien krijg je een ingeburgerd begrip niet zomaar weg, ook al heeft het voor de betrokkenen zijn beste tijd gehad. Maar dat heeft niets te maken met stigmatiseren of discrimineren", aldus ombudsman Ton van Brussel.

De Amsterdamse politica en oud-Coor bestuurster Liesbeth van den Berg las het oordeel van de NOS-ombudsman op Teletekst en schreef meteen onderstaande brief:

Geachte Ombudsman,

Op teletekst las ik uw verweer ten aanzien van de term "homohuwelijk", waarin u stelt dat de term "homohuwelijk" terecht door de NOS gebruikt zou mogen worden.

U gebruikt als argument dat het woord Betuwelijn in plaats van Betuweroute een zelfde vorm van taalvervuiling zou zijn. U gaat echter niet in op de essentie van de vraag van de hoofdredacteur van de Gay Krant de heer Henk Krol, die stelt dat het burgerlijk huwelijk sedert 1 april 2001 opengesteld is voor iedereen.

U gaat tevens volledig voorbij aan het feit dat de NOS een door de Rijksoverheid gesubsidieerde organisatie is die geacht wordt "neutrale publieksvoorlichting" te geven.

U zal m.i. "met de billen bloot" moeten erkennen dat er bij de NOS door het krampachtig vasthouden aan de term "homohuwelijk" er geen sprake meer is van neutrale publieksvoorlichting.

Uw argument dat het woord in de Van Dale staat kan zo weerlegd worden, in de Van Dale staan ook woorden als "joderig" ook een term die wel door een minderheidsgroep gebruikt wordt maar nimmer meer in de officiŽle taal.

Liesbeth van den Berg.

Mee praten over het homo/lesbische huwelijk? vragen? opmerkingen? lezen wat anderen schrijven?: Klik hier

Meer Holebi nieuws klik Home.

19.11.07
Bron: gk.nl

Dit bericht is gepost op 19 November, 2007 en 3442 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 februari 2020 - Queer Friday Party
21 februari 2020 - Club Random
22 februari 2020 - Bears Night
22 februari 2020 - Twinxx
23 februari 2020 - CarnaWally Pannekoek
23 februari 2020 - Flash - Color Carnival
28 februari 2020 - 5 Year Smooch
29 februari 2020 - RuPauls Drag Party
04 maart 2020 - Darklands Big Bang
05 maart 2020 - Darklands Deluge

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Kris, 48, is de eerste holebi & trans+ life coach van Oost-Vlaanderen.

 

Vlaamse Milan werd zo hard gepest dat hij op 16-jarige leeftijd van school af ging.

 

Antwerpse gemeente betaalt kosten schoolcampagne rond holebi's & transgenders.

 

Schepen Kortrijk dient klacht in wegens onder andere homofobie op Facebook pagina van Vlaams Belang.

 

Er komt een Marieke Vervoort straat in kleine Antwerpse gemeente.

 

Holebi info stelt 12 finalisten Mr Gay Belgium 2020 voor + casting video en Sports4All campagne video.

 


Buitenlands nieuws

Poetin: 'Zo lang ik aan de macht ben komt er geen homohuwelijk'.

 

Gehuwde hetero's kunnen gelukkiger zijn als ze voorbeeld nemen aan homo & lesbische huwelijken.

 

Meerderheid holebi's & transgenders slachtoffer van pesterijen & bedreigingen op sociale media.

 

Meerderheid holebi & transgender asielzoekers heeft te maken met geweld in Nederland.

 

Opmerkelijk maar positief, republikeinen schaffen anti transgender wet af.

 


Showbizz & Sport

25-jarige acteurs Connor Jessup en Miles Heizer zijn een koppel.

 

Prof basketbalspeler vertelt bij Ellen DeGeneres hoe trots hij is op zijn transgender dochtertje + Video.

 

Elton John won Oscar, gaf ontroerende speech en verenigde zich opnieuw met Eminem + 2 video's.

 

Profbokster maakt statement door vriendin te kussen in land waar holebi zijn strafbaar is.