Nederland wil dat Turkije stopt met verboden stellen holebi organisatie.Nederland: Vandaag gaat de rechtszaak door in Istanbul die gericht is tegen de Turkse homo belangenorganisatie Lambda Istanbul, en dit omdat deze in strijd zou zijn met de wettelijke bescherming van de publieke moraal en het gezinsleven.

Zowel politiek Nederland als de Holebi belangenorganisatie het COC reageren op deze situatie. De Nederlandse D66-partij stelde inmiddels al kamer vragen over het dreigende verbod. En het COC roept de Turkse overheid op de gerechtelijke stappen tegen Lambda Istanbul te stoppen.

Eerder dit jaar probeerde een Turkse openbare aanklager dat Lambda verboden zou worden, maar de rechter wees die eis toen af. Inmiddels is de aanklager in hoger beroep gegaan en eist deze opnieuw een verbod.

Kamerlid Boris Van der Ham zei: "Als organisaties die mensenrechten verdedigen niet kunnen functioneren, is de status van Turkije als democratie in groot gevaar".

COC-voorzitter Frank van Dalen, die bij de rechtszitting aanwezig zal zijn, zegt dat een verbod op de homo organisatie haaks staat op het internationale recht op vereniging en vrije meningsuiting.

De Turkse gouverneur van Istanbul wil de homo organisatie verbieden omdat die de Turkse grondwet zou schenden. Want daarin staat dat een vereniging niet mag worden gesticht om zich tegen de wet en de publieke moraal te keren. En dat het gezin het fundament van de maatschappij is, waarbij de staat elke maatregel zal treffen om de vrede en het welzijn van het gezin te beschermen.

Maar Frank van Dalen zegt dat het verbod op vernoemde gronden, in strijd zijn met de non-discriminatierichtlijnen van de Europese Unie en met het universele recht van vereniging en vrije meningsuiting. "Als EU-kandidaatslid dient Turkije deze rechten te waarborgen en daar hoort een verbod van organisaties als Lambda niet bij".

Het COC zegt verder blij te zijn met de steun vanuit de Nederlandse overheid voor de homobeweging ter plaatse, zo zal er ook de Nederlandse ambassade bij de zitting aanwezig zijn. En verder roept het COC de Nederlandse overheid op om zich binnen Europa hard te maken dat Turkije geen EU-lid kan worden zolang de basisrechten van mensen worden geschonden.

In november zal het COC starten Nederland met het geven van steun aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, met een project om Lambda Istanbul met Nederlandse expertise te versterken. Want de situatie van holebi's in Turkije laat nog steeds te wensen over, en heerst er ook nog veel homofobie. Afgelopen week werden nog twee Turkse homo's vermoord en belande er één na een aanval in het ziekenhuis. Het COC project zal drie jaar duren en is er op gericht om de positie van de Turkse homobeweging in de maatschappij te bevorderen en te verankeren.

Eerder kon je bij ons lezen:
Turkije: Poging om Turkse holebi organisaties het zwijgen op te leggen.(13.07.07)

18.10.07
Bron: coc.nl en gk.nl

Dit bericht is gepost op 18 October, 2007 en 1454 keer gelezen.Reageer op dit bericht: