Je leest:

Werelddag tegen de doodstaf, 7 landen hebben doodstaf voor holebi's.Vandaag is het Werelddag tegen de doodstraf. Zeven landen hebben nog steeds de doodstraf voor vrijwillige homoseksuele handelingen tussen volwassenen in hun strafrecht staan.

De International Lesbian & Gay Association (ILGA), de wereldkoepel-organisatie van holebi-organsaties en ILGA-Europe, laten weten b ij te zijn dat het debat over de afschaffing van de doodstraf aandacht krijgt.

De organisaties wijzen er verder met nadruk op dat er nog zeven landen zijn waar nog altijd de doodstaf bestaat voor homoseksuele contacten tussen volwassenen. Deze landen zijn: MauritaniŽ, Saoedi-ArabiŽ, Soedan, Iran, Jemen, Nigeria, en de Verenigde Arabische Emiraten.

De co-secretaris van ILGA, Philip Braun zegt: "De waardigheid van elk mens staat in het centrum van onze opvattingen over mensenrechten. Want ieder mens is een uniek wezen, dat recht heeft op eerbiediging van de rechten die zijn vastgelegd in artikel 2 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens - het recht op leven".

"Daarbij is de doodstaf een grote schending van dit universele recht. Een draconische staf als de doodstraf aan mensen vanwege hun liefde voor mensen van eigen geslacht is ronduit barbaars. Onze organisatie (ILGA) roept dan ook de zeven landen, die nog steeds de doodstraf hanteren op het vlak van vrijwillige seksuele handelingen tussen partners van hetzelfde geslacht, deze wetgeving af te schaffen".

ILGA dringt er al een tijdje op aan bij de Verenigde Naties op aan om alle middelen die deze organisatie ter beschikking staan te gebruiken om het recht op leven van elk individu hoog te houden. De organisatie heeft inmiddels met instemming de resoluties van de VN-Mensenrechtencommissie in 2003 en 2004 begroet waarin de doodstraf vanwege niet gewelddadige activiteiten, zoals vrijwillige homoseksuele contacten tussen volwassenen, scherp veroordeeld zullen worden. En waarbij men duidelijk laat weten dat het recht op leven universeel is, maar ook absoluut, ononderhandelbaar en geel land zou mogen toestaan dat dit recht wordt geschonden.

Voor het eerst wordt ook de Europese Dag tegen de Doodstraf gehouden. De Raad van Europa besliste hiertoe op 27 september, omdat de lidstaten van de Raad van Europa, de enige regio in de wereld is waar de facto de doodstraf niet meer wordt uitgesproken. In de landen die lid zijn van de Raad van Europa is de doodstraf of afgeschaft of er is een moratorium ingesteld waardoor de doodstraf niet meer tot uitvoering wordt gebracht.

In Wit-Rusland, geen lid van de Raad van Europa, is het enige Europese land waar de doodstraf nog wel invoegen is en wordt uitgevoerd.

Patricia Prendeville, directeur van ILGA-Europe zegt dat afschaffing van de doodstraf moet gelden als voorwaarde voor de toelating van Wit-Rusland tot de Raad van Europa. En dat verder de Raad van Europa niet op zijn lauweren kan rusten zolang er in de rest van de wereld nog landen zijn waar de doodstaf geldt voor mensen die verliefd worden op mensen van het eigen geslacht.

"Europa zal al haar politieke en economische macht en invloed moeten aanwenden om deze landen er toe te brengen de doodstraf voor vrijwillige homoseksuele contacten tussen volwassenen af te schaffen. Er kan geen rechtvaardiging zijn voor samenwerking met deze landen zolang de doodstraf daarvoor nog wel bestaat" aldus Prendeville.

Meer Holebi nieuws klik Home

10.10.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 10 October, 2007 en 2987 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

21 september 2019 - Girls for Girls
21 september 2019 - H.I.M
21 september 2019 - Twinxx
21 september 2019 - Think! vs Spunk
27 september 2019 - Rock & Dolls
27 september 2019 - La Demence
27 september 2019 - Pop the Glock
28 september 2019 - Bears Party
28 september 2019 - Pop Cult
05 oktober 2019 - Mr Gay Bear verkiezing

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Vier Belgische video's uit onderzoek rond attitudes over holebi's en transgender+ personen.

 

Belgische film met transgender thema wint acht Ensors.

 

Maak kennis met Aut & Out, unieke, Vlaamse organisatie voor holebi's & transgenders met autisme.

 

Karolien Debecker & Wanne Synnave over waarom nog zoveel zelfmoorden & gedachten onder Vlaamse holebi's & transgenders + video.

 

Koen Crucke fitness op hoge hakken voor rol in musical La Cage aux Folles + video.

 

Vlaamse campagne: websites zelfmoord preventie & hulp verlening holebi's & transgenders, ook voor ouders & professionals.

 


Buitenlands nieuws

Reden van echtscheiding: ongeldige instemming door vergissing, we blijken allebei gay.

 

Driekwart van holebi & transgender nieuws wereldwijd gemarkeerd als onveilig.

 

Over waarom vrouwtjes bonobo apen liever seks hebben met andere vrouwtjes.

 

Anti holebi & transgender verklaring van Nederlands orthodox-protestantse kerken heeft omgekeerd effect.

 

Noord-Ieren krijgen eindelijk ook huwelijksgelijkheid voor homo's & lesbiennes.

 

Lessen ter bevordering holebi & transgender aanvaarding op beroepsscholen.

 


Showbizz nieuws

Amerikaanse actrice zegt dat ze eerder filmrollen niet kreeg omwille van haar geaardheid.

 

Meeste mensen begrijpen zanger Sam Smith, die nu anders wil worden aangesproken, niet.

 

Ellen DeGeneres en vrouw op bezoek bij Britse baby prins Archie, en Ellen en Meghan delen liefde voor honden.

 

Britse bekende lesbische 27-jarige is bestbetaalde model en meer in het Verenigd Koninkrijk.

 

Kate Moennig (Shane) over the L Word en reboot, haar vrouw en meer, in podcast met RuPaul & Michelle Visage.