NIEUW: holebi dating - zoek je de ideale partner of een leuke date? Ga naar onze dating pagina ...

Je leest:

Werelddag tegen de doodstaf, 7 landen hebben doodstaf voor holebi's.Vandaag is het Werelddag tegen de doodstraf. Zeven landen hebben nog steeds de doodstraf voor vrijwillige homoseksuele handelingen tussen volwassenen in hun strafrecht staan.

De International Lesbian & Gay Association (ILGA), de wereldkoepel-organisatie van holebi-organsaties en ILGA-Europe, laten weten b ij te zijn dat het debat over de afschaffing van de doodstraf aandacht krijgt.

De organisaties wijzen er verder met nadruk op dat er nog zeven landen zijn waar nog altijd de doodstaf bestaat voor homoseksuele contacten tussen volwassenen. Deze landen zijn: MauritaniŽ, Saoedi-ArabiŽ, Soedan, Iran, Jemen, Nigeria, en de Verenigde Arabische Emiraten.

De co-secretaris van ILGA, Philip Braun zegt: "De waardigheid van elk mens staat in het centrum van onze opvattingen over mensenrechten. Want ieder mens is een uniek wezen, dat recht heeft op eerbiediging van de rechten die zijn vastgelegd in artikel 2 van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens - het recht op leven".

"Daarbij is de doodstaf een grote schending van dit universele recht. Een draconische staf als de doodstraf aan mensen vanwege hun liefde voor mensen van eigen geslacht is ronduit barbaars. Onze organisatie (ILGA) roept dan ook de zeven landen, die nog steeds de doodstraf hanteren op het vlak van vrijwillige seksuele handelingen tussen partners van hetzelfde geslacht, deze wetgeving af te schaffen".

ILGA dringt er al een tijdje op aan bij de Verenigde Naties op aan om alle middelen die deze organisatie ter beschikking staan te gebruiken om het recht op leven van elk individu hoog te houden. De organisatie heeft inmiddels met instemming de resoluties van de VN-Mensenrechtencommissie in 2003 en 2004 begroet waarin de doodstraf vanwege niet gewelddadige activiteiten, zoals vrijwillige homoseksuele contacten tussen volwassenen, scherp veroordeeld zullen worden. En waarbij men duidelijk laat weten dat het recht op leven universeel is, maar ook absoluut, ononderhandelbaar en geel land zou mogen toestaan dat dit recht wordt geschonden.

Voor het eerst wordt ook de Europese Dag tegen de Doodstraf gehouden. De Raad van Europa besliste hiertoe op 27 september, omdat de lidstaten van de Raad van Europa, de enige regio in de wereld is waar de facto de doodstraf niet meer wordt uitgesproken. In de landen die lid zijn van de Raad van Europa is de doodstraf of afgeschaft of er is een moratorium ingesteld waardoor de doodstraf niet meer tot uitvoering wordt gebracht.

In Wit-Rusland, geen lid van de Raad van Europa, is het enige Europese land waar de doodstraf nog wel invoegen is en wordt uitgevoerd.

Patricia Prendeville, directeur van ILGA-Europe zegt dat afschaffing van de doodstraf moet gelden als voorwaarde voor de toelating van Wit-Rusland tot de Raad van Europa. En dat verder de Raad van Europa niet op zijn lauweren kan rusten zolang er in de rest van de wereld nog landen zijn waar de doodstaf geldt voor mensen die verliefd worden op mensen van het eigen geslacht.

"Europa zal al haar politieke en economische macht en invloed moeten aanwenden om deze landen er toe te brengen de doodstraf voor vrijwillige homoseksuele contacten tussen volwassenen af te schaffen. Er kan geen rechtvaardiging zijn voor samenwerking met deze landen zolang de doodstraf daarvoor nog wel bestaat" aldus Prendeville.

Meer Holebi nieuws klik Home

10.10.07
Bron: coc.nl

Dit bericht is gepost op 10 October, 2007 en 3073 keer gelezen.
Holebi GidsUitgaan

15 augustus 2020 - MisterGayBelgium
31 augustus 2020 - CORONAVIRUS

activiteiten kalender  -   zelf iets toevoegen


Adverteren op holebi.info ?

Binnenlands nieuws

Het rommelt in het Oost-Vlaamse regenbooghuis (roze huis).

 

Vlaams rapport: Wat is de impact van het coronavirus op holebi en transgender+ personen (+ nuttige links).

 

Politici in Oostende maken ruzie over regenboogzebrapad.

 

Weer een Belgische plaats op komst met een regenboogzebrapad + lijstje.

 

Eén programma Iedereen beroemd zoekt ook holebi's e.a voor: op zoek naar een virusvriend + video.

 

50 inwoners van Ronse wonnen een regenboog mondmasker.

 

Hoera, ze hebben het gehaald, Bart & Olivier in de VS met zoontje Warre + extra info.

 


Buitenlands nieuws

Holebi relaties zegenen in de kerk? en blik op holebi's verschuift binnen rooms-katholieke kerk.

 

Trans politicia brengt lied voor George Floyd, enkele dagen na diens dood schiet politie zwarte trans man dood + video

 

Minderjarige Nederlandse homofoob riskeert taakstraf en geldboete.

 

Een derde transgender en niet-binaire jongeren deed afgelopen jaar zelfmoord poging.

 

1e Lesbisch live Facebook huwelijk in eerste Centraal Amerikaans land waar holebi's kunnen trouwen + video + lijst.

 

Humanitaire crisis voor holebi & transgender+ personen dreigt in gemenebestlanden door coronavirus.

 


Showbizz & Sport

Baanbrekende aids-activist en The Normal Heart schrijver overleden.

 

Ryan Murphy wil herstart / bewerking maken van hitserie Glee.

 

Voor de tweede keer wint trans vrouw titel van Miss Gay Holland + 2 video's.

 

Britse voetbal bazen praten met nicht van Justin Fashanu over 7 prof voetballers in de kast + info.

 

Pixar komt met holebi kortfilm op Disney+ (+ trailer).

 

Waarom Ruby Rose stopt als Batwoman - makers nu op zoek naar andere lesbische actrice.