Nederland: Opvanghuis voor holebi-jongeren uit religieus nest.De plaatselijke afdeling van de Holebi belangenorganisatie het COC in Haarlem, wil een homo-opvanghuis openen waar vooral jonge homo's die na hun coming-out in de problemen zijn geraakt, terecht kunnen.

De Haarlemse COC afdeling zegt regelmatig te maken te krijgen met jonge holebi's die na hun coming-out in de problemen komen. De jongeren komen dan voornamelijk uit gezinnen waar een bepaalde religie dominant aanwezig is, en waarbij men extra moed en lef nodig heeft om uit de kast te komen.

Volgens de woordvoerders van het COC in Haarlem is het een gekend probleem. Ze stellen wel dat er een essentieel verschil is tussen holebi-jongeren die opgroeien in een gezin waar de waarden en normen gebaseerd zijn op de islamitische religie, waarbij deze jongeren niet in staat zijn te beschikken over een belangrijk overlevingsinstrument, waarvan autochtone holebi-jongeren wel gebruik kunnen maken.

Deze jongeren (afkomstig uit een religieus nest) zouden veel minder makkelijk kunnen 'oplossen' in de anonimiteit, door bijvoorbeeld te verhuizen naar een ander deel van het land. Omdat de grote sociale controle van hun gemeenschap dat niet toelaat. Ze zijn en blijven dus herkenbaar door hun sociale afkomst, wat maakt dat allochtone holebi-jongeren vaak letterlijk geen kant op kunnen met hun holebiseksuele gevoelens, of zijn ze genoodzaakt zich in ongewenste onafhankelijkheidsrelatie te storten, om zo te kunnen ontsnappen aan de voor hen onhoudbare situatie.

Aan deze situatie wil het COC uit Haarlem iets doen. Er is ook al een plan Han Diekmann Huis, vernoemd naar de partner van COC-oprichter Niek Engelschman. Het huis moet een veilige haven worden voor holebi-jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 25 jaar. Het huis moet een plek bieden aan holebi-jongeren die problemen ondervinden in de thuissituatie door de seksuele geaardheid.

Het huis zal opgericht worden in een gewone straat tussen de andere huizen in Haarlem. Een professioneel team zal klaar staan om onderdak te bieden aan maximaal vier holebi-jongeren. Om het plan rond te krijgen hoopt men op de steun van de gemeente Haarlem. Deze heeft een pand aan de Amsterdamse Vaart waar het COC graag van start zou gaan met het Han Diekmann Huis.

Eerder kon je bij ons lezen:
Nederland: Ex-moslim gaat film maken over holebi's en de islam. (11.09.07)
Nederland: Marokkaanse holebi's staan 25 jaar achter. (24.08.07)
Nederland Crisis omtrent allochtone bedreigde holebi's.(16.08.07)

09.10.07
Bron: gk.nl

Dit bericht is gepost op 09 October, 2007 en 2161 keer gelezen.Reageer op dit bericht: